poniedziałek, 1 lipca 2013

Gyros z kurczaka - błyskawicznie

GYROS Z PIERSI KURCZAKA

Nie ma to jak aromatyczna, mięsna przyjemność, która pasuje praktycznie do wszystkiego i robi się w tempie błyskawicznym (15 min. i obiad gotowy). Można podawać z ziemniakami, kaszą, zawinąć w tortilli, naleśniku - czego tylko dusza zapragnie. U mnie była ogromna porcja sałatki warzywnej :)
Wykorzystałam przepis Grzegorza z forum mniammniam. 



Składniki(dla 2 osób):
 - 2 piersi z kurczaka
 - 1 łyżka oliwy ( u mnie mniej - dosłownie kilka kropel na patelnię)
 - jogurt naturalny

Marynata:
 - 1 łyżeczka suszonego czosnku
 - 0,5 łyżeczki ostrej i 0,5 łyżeczki słodkiej papryki ( u mnie 1 łyżeczka słodkiej)
 - 1 łyżeczka suszonego oregano
 - 0,5 łyżeczki pieprzu
 - 0,5 łyżeczki soli
 - spora szczypta pieprzu cayenne
 - 0,5 łyżeczki soli
 - 0,5 łyżeczki rozmarynu
 - szczypta tymianku
 - 0,5 łyżeczki kminku
 - 2 łyżki oleju ( u mnie oliwa z oliwek)
Wykonanie:
Piersi kurczaka pokroić na cienkie i długie paski. Wszystkie składniki marynaty wymieszać ze sobą dokładnie i włożyć do niej mięso. Odstawić na 10 min.
Rozgrzać patelnię,wlać kilka kropel oliwy i przetrzeć je papierowym ręcznikiem - wyłożyć mięso. Smażyć na dużym ogniu cały czas mieszając przez ok. 3-4 minuty(wg.oryginalnego przepisu mięsko powinno zacząć się lekko przypalać - wtedy wydobędzie się z niego cały aromat)
Przygotowanego kurczaka polać jogurtem naturalnym i podawać wg. gustu :)

Smacznego :)


5 komentarzy :

  1. Rewelacyjny przepis :) Sama robię podobne ;) Zapraszam też do mnie na sałatkę - http://salatkagyros.pl :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oooo...fajne propozycje sałatkowe :). Chyba wiem co niedługo wezmę do pracy :)

      Usuń
  2. Zrobilam z dwoma sosami - czosnkowym na bazie jogurtu i ostrym pomidorowym. Mi smakowało baaardzo, szczegolnie z czosnkowym, wymieszane z warzywkami i kilkoma kawałkami pieczonych ziemniaczków, pyszności. Mojemu facetowi nie smakowalo, ale to pewnie kwestia upodobań.

    OdpowiedzUsuń