TORCIK NALEŚNIKOWY WERSJA LIGHT
Miałam ochotę na coś pysznego, co nie pójdzie w bioderka :D. Cel osiągnęłam - wyszedł mi naprawdę dobry, idealny na upały deser - polecam :)
Składniki:
dodatkowo:
- 500 g moreli
- 400-500 g wydrylowanych czereśni
- 560 g serka naturalnego ( u mnie 0%)
- 2,5 łyżeczki żelatyny
- cukier z prawdziwą wanilią/słodzik (dałam 2 łyżki)
- Amaretto (niekoniecznie - może być woda)
Wykonanie:
Usmażyć naleśniki.Z podanych w podlinkowanym składników usmażyłam 4 grubsze z czego do torcika użyłam 3-ch. Ważne, żeby były tej samej wielkości ( u mnie mniej - więcej o średnicy małego talerzyka)
Mus morelowy:
Morele podzielić na kawałki, dodać 2 łyżki Amaretto(można dodać też cukru do smaku - ja to pominęłam) i podgrzewać na małym ogniu ok.15-20 min. Po tym czasie zdjąć z palnika, zblendować i dodać 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w minimalnej ilości gorącej wody. Wymieszać i wstawić do lodówki.
Krem:
Serek naturalnym zmiksować z połową musu morelowego oraz cukrem. Dodać 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody. Wstawić do lodówki by stężał.
Wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia
Smacznego :)



Brak komentarzy :
Prześlij komentarz