niedziela, 21 lipca 2013

Rustykalna tarta z jabłkami

TARTA Z JABŁKAMI
W całej swojej prostocie, nie idealnym wyglądzie jest po prostu cudna... kojarzy mi się z ludowym stylem i cały jej urok tkwi w tej lekkiej prymitywności. Nie wymaga trudno dostępnych składników, dużej ilości czasu poświęconej na jej zrobienie - tylko zjedzenia a zapewniam, że z tym problemu nie będzie, jest wręcz doskonała w swej niedoskonałości :). Przepis bajaderki z forum mniammniam(troszeczkę przeze mnie zmieniony)



Składniki:
ciasto:
 - 1,25 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
 - 2 łyżki cukru
 - szczypta soli
 - 100 g zimnego masła
 - 3 łyżki lodowatej wody

nadzienie:
 - 3 jabłka (1 większe, 2 średnie) - obrane, przekrojone na ćwiartki a każda ćwiartka na 3 plasterki
 - 5 łyżek cukru (u mnie trzcinowy nierafinowany)
 - 0,5 łyżeczki cynamonu
 - 1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
 - 2 łyżki rozpuszczonego masła

1 lekko ubite jajko do posmarowania
2 łyżki dżemu ( u mnie domowy morelowo - wiśniowy, w oryginale morelowy)


Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać masło i posiekać aż masło zamieni się w grudki(bajaderka poleca malakser, ja korzystałam z siekacza do ciasta kruchego i też się robi ekspresem). Dodać 2 łyżki wody,wymieszać aż ciasto zacznie się formować w całość. W przypadku gdyby ciasto było ciągle suche, dodawać stopniowo pozostałą łyżkę wody. Masę zebrać razem, uformować w kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę.

Nadzienie:
3 łyżki cukru wymieszać z cynamonem, posypać jabłka i wymieszać. Pozostałe 2 łyżki wymieszać z łyżką mąki w małym naczyniu.

Piekarnik włączyć by się nagrzał do 200 stopni.
Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt krążka o średnicy ok. 32 cm. Przenieść na dużą, płaską blachę. Ciasto posypać mieszanką cukru i mąki pozostawiając czysty 5 cm margines. Na wysypanej powierzchni układać jabłka, ciasno, plasterek przy plasterku (pamiętając o pozostawieniu marginesu cały czas), polać roztopionym masłem. Zawinąć brzeg ciasta na jabłka robiąc zakładki (niekoniecznie perfekcyjnie - przecież tarta ma nie być idealnie wymierzona). Brzeg posmarować rozbitym jajkiem, posypać cukrem i piec ok. 30 min. (w oryginale zalecane jest 40-45 min. - wszystko zależy od piekarnika) - do chwili aż jabłka zmiękną a ciasto zmieni kolor na złoty.

Dżem zagrzać w garnuszku i posmarować nim jeszcze gorące jabłka. Zostawić tartę na blasze aż wystygnie i przenieść na talerz.

Ps. wg autorki tartę można zrobić również ze śliwkami (wtedy do cynamonu dodać troszkę imbiru)

Smacznego :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz