MAKARON, SOS POMIDOROWY, BAZYLIA
W przygotowaniu jest to danie banalne - aczkolwiek klasyczne połączenie makaron + bazylia + sos pomidorowy jest przecież flagowym daniem Włochów(nie bez powodu). W mojej dzisiejszej propozycji zdecydowałam się na wersję nie błyskawiczną ale również nie pracochłonną - jest niebywale aromatyczna i po prostu pyszna:)
Składniki (porcja dla 2 osób):
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3 gałązki rozmarynu
- 3 ząbki czosnku
- 500 g przepołowionych pomidorów ( fajnie byłoby gdyby to były pomidory podłużne - u mnie rzymskie)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 200 g makaronu farfalle (kokardki) z pszenicy durum
Wykonanie:
Makaron ugotować al dente - odstawić by dokładnie ociekł.
Oliwą posmarować blachę do pieczenia/naczynie żaroodporne, ułożyć na
niej połówki pomidorów wewnętrzną stroną razem w rozmarynem i czosnkiem.
Skropić jeszcze całość delikatnie oliwą i wstawić do rozgrzanego
piekarnika(180 stopni). 10 min. piec z termoobiegiem, 10 min. normalnie - do momentu aż pomidory się lekko przyrumienią.
Wyjąć pomidory, obrać ze skórki, posiekać i przełożyć do głębokiej patelni/garnka.
Ząbki czosnku zgnieść i dodać razem z koncentratem do pomidorów.
Oberwać listki bazylii, dodać do sosu, przyprawić pieprzem i solą
Mieszając, powoli podgrzewać sos pomidorowy.
Makaron przełożyć na talerze, polać sosem i przybrać listkami bazylii.
Ząbki czosnku zgnieść i dodać razem z koncentratem do pomidorów.
Oberwać listki bazylii, dodać do sosu, przyprawić pieprzem i solą
Mieszając, powoli podgrzewać sos pomidorowy.
Makaron przełożyć na talerze, polać sosem i przybrać listkami bazylii.
Smacznego :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz