wtorek, 23 lipca 2013

Gotowane w sosie pomidorowym warzywa zapieczone z ziemniakami i serem




 WARZYWKA PO RAZ KOLEJNY
 Wiem, jestem nudna i monotematyczna - ciągle tylko zapiekanki :). Aleeee.... jest to niesamowita wygoda w czasie tygodnia pracy , przy okazji zdrowa i naprawdę dobra :D. Niezmiennie polecam :)


Składniki (na duże naczynie żaroodporne) :
 - 2 średnie cebule
 - 1 ząbek czosnku
 - 2 papryki ( u mnie zielona i czerwona)
 - 2 cukinie
 - 1 średni bakłażan
 - 2 puszki pokrojonych pomidorów bez skórki
 - 2 łyżki koncentratu pomidorowego
 - 900 g ziemniaków
 - ok. 50 g tartego sera Grana Padano
 - przyprawy do smaku ( u mnie bazylia, oregano, estragon, tymianek, sól, pieprz)

Wykonanie:
Ziemniaki pokroić w kawałki o boku ok. 2,5 cm ( u mnie młode więc ich nie obierałam tylko dokładnie wyszorowałam ) - gotować ok. 10 min.od momentu wrzenia, do miękkości, odcedzić.
W międzyczasie cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Paprykę umyć, wydrążyć, pokroić w cienkie paseczki. Bakłażana umyć, pokroić w małą kostkę, cukinię po umyciu również pokroić w plasterki.
Cebulę, czosnek i paprykę wrzucić do garnka.Dodać do nich pomidory, przyprawy i gotować pod przykryciem 10 min.Zamieszać raz na jakiś czas. Dorzucić bakłażana, cukinię i gotować - tym razem bez przykrywki - często mieszając kolejne 10 min.
Rozgrzać piekarnik z termoobiegiem na 180 stopni.
Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego, wyłożyć na nie równomiernie ugotowane kostki ziemniaków. Całość posypać serem i zapiekać do momentu, aż ser się przyrumieni a sos zacznie wrzeć. Po upieczeniu odstawić na ok. 10-15 min. by zapiekanka odpoczęła.

Smacznego :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz