czwartek, 11 lipca 2013

Morelowy sernik



SERNIK Z MORELAMI
Kocham serniki - co tu dużo mówić :). Sernik, który dziś proponuję jest inspirowany przepisem z książki "Ciasta słodkie i słone" Małgorzaty Caprari. Uważam, że wyszedł naprawdę dobry i na pewno planuję w przyszłości jego powtórzenie - zwłaszcza, że morele spokojnie można zastąpić brzoskwiniami, nektarynkami czy nawet gruszkami :). 

Składniki (na tortownicę 24 cm):
 - 50 g masła
 - 70 g cukru (u mnie pół na pół - trzcinowy z białym)
 - cukier waniliowy (dałam całe opakowanie)
 - skórka otarta z 1 cytryny 
 - 4 jajka
 - 1 kg serka homogenizowanego ( u mnie 3% z Lidla)
 - 100 g kaszy manny
 - 3 płaskie łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
 - 1,5 płaskiej łyżki proszku do pieczenia
 - 500 g moreli
 - 1 łyżeczka żelatyny
 - sól, gorąca woda
 - ew. stewia do smaku (polewa)


Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Masło utrzeć na krem z cukrem, cukrem waniliowym oraz skórką z cytryny. Mąkę połączyć z kaszą oraz proszkiem do pieczenia. 
Oddzielić białka od żółtek oraz odłożyć 250 g serka homogenizowanego
Do maślanej masy dodawać po łyżce po 1 żółtku, serku (pozostałe 750 g) oraz mieszanki mączno-grysikowej. W trakcie dodawania składników należy cały czas ucierać masę.
Gdy całość się połączy należy ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie ją wmieszać do masy serowej(najwygodniej drewnianą szpatułką)
Tortownicę  wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto.
Z 500 g moreli odłożyć 2 sztuki.
Pozostałe podzielić na połówki i rozłożyć je na cieście.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 40-50 min. Należy zaglądać do ciasta i w razie gdyby się przypalała góra przykryć je folią aluminiową.
Upieczone ciasto studzić w lekko uchylonym piekarniku.

PS.Polecam również oddzielić ciepłe ciasto od formy nożem - ale oczywiście nie wyjmować go


Gdy całkowicie ostygnie zrobić polewę:
Pozostawione 250 g serka wymieszać z pokrojonymi na małe kawałki 2 morelami oraz stewią(dałam ok. 1 łyżeczki). Wymieszać z żelatyną rozpuszczoną w minimalnej ilości wrzącej wody. Przełożyć na nasz wystudzony sernik i wstawić do lodówki na kilka godzin.


Smacznego :)




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz