SERNIK Z MORELAMI
Kocham serniki - co tu dużo mówić :). Sernik, który dziś proponuję jest inspirowany przepisem z książki "Ciasta słodkie i słone" Małgorzaty Caprari. Uważam, że wyszedł naprawdę dobry i na pewno planuję w przyszłości jego powtórzenie - zwłaszcza, że morele spokojnie można zastąpić brzoskwiniami, nektarynkami czy nawet gruszkami :).
Składniki (na tortownicę 24 cm):
- 50 g masła
- 70 g cukru (u mnie pół na pół - trzcinowy z białym)
- cukier waniliowy (dałam całe opakowanie)
- skórka otarta z 1 cytryny
- 4 jajka
- 1 kg serka homogenizowanego ( u mnie 3% z Lidla)
- 100 g kaszy manny
- 3 płaskie łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1,5 płaskiej łyżki proszku do pieczenia
- 500 g moreli
- 1 łyżeczka żelatyny
- sól, gorąca woda
- ew. stewia do smaku (polewa)
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Masło utrzeć na krem z cukrem, cukrem waniliowym oraz skórką z cytryny. Mąkę połączyć z kaszą oraz proszkiem do pieczenia.
Oddzielić białka od żółtek oraz odłożyć 250 g serka homogenizowanego
Do maślanej masy dodawać po łyżce po 1 żółtku, serku (pozostałe 750 g) oraz mieszanki mączno-grysikowej. W trakcie dodawania składników należy cały czas ucierać masę.
Gdy całość się połączy należy ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie ją wmieszać do masy serowej(najwygodniej drewnianą szpatułką)
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto.
Z 500 g moreli odłożyć 2 sztuki.
Pozostałe podzielić na połówki i rozłożyć je na cieście.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 40-50 min. Należy zaglądać do ciasta i w razie gdyby się przypalała góra przykryć je folią aluminiową.
Upieczone ciasto studzić w lekko uchylonym piekarniku.
Upieczone ciasto studzić w lekko uchylonym piekarniku.
PS.Polecam również oddzielić ciepłe ciasto od formy nożem - ale oczywiście nie wyjmować go
Gdy całkowicie ostygnie zrobić polewę:
Pozostawione 250 g serka wymieszać z pokrojonymi na małe kawałki 2 morelami oraz stewią(dałam ok. 1 łyżeczki). Wymieszać z żelatyną rozpuszczoną w minimalnej ilości wrzącej wody. Przełożyć na nasz wystudzony sernik i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz