środa, 17 lipca 2013

Szwabska babka - ziemniaczana



SZWABSKA BABKA

Tym razem również przepis Pani Małgorzaty Caprari - z książki "Najlepsze potrawy z ziemniaków". Według sugestii autorki babkę należy jeść z mało słodkimi dżemami (czarne jagody, żurawiny lub czarna porzeczka). U mnie był dżem rabarbarowy z jogurtem naturalnym - taka kombinacja mnie nie powaliła ale generalnie babka sama w sobie mi smakowała. Było to do przewidzenia ponieważ kocham ziemniaki oraz nabiał :).


Składniki (na duże naczynie żaroodporne):
 - 1,5 kg surowych ziemniaków
 - 500 g gotowanych ziemniaków
 - 1 l maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego ( u mnie maślanka)
 - 1 jajko
 - 3 kopiaste łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
 - 1 łyżka masła


Wykonanie:
Surowe ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i odcisnąć nadmiar soku (używałam młodych więc nie bawiłam się w obieranie - porządnie je wyszorowałam). Gotowane ziemniaki dokładnie ubić by nie było grudek(można przetrzeć przez sito albo przepuścić przez maszynkę). Obie masy wymieszać, wbić jajko, dodać mąkę i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 60 min. aż placek złociście się zarumieni.

Rewelacyjnie smakuje podsmażana z jogurtem naturalnym wymieszanym z cynamonem - warto spróbować, dla mnie dużo bardziej trafiony wybór niż jogurt nat.+ dżem rabarbarowy.

Smacznego :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz