SZWABSKA BABKA
Tym razem również przepis Pani Małgorzaty Caprari - z książki "Najlepsze potrawy z ziemniaków". Według sugestii autorki babkę należy jeść z mało słodkimi dżemami (czarne jagody, żurawiny lub czarna porzeczka). U mnie był dżem rabarbarowy z jogurtem naturalnym - taka kombinacja mnie nie powaliła ale generalnie babka sama w sobie mi smakowała. Było to do przewidzenia ponieważ kocham ziemniaki oraz nabiał :).
- 1,5 kg surowych ziemniaków
- 500 g gotowanych ziemniaków
- 1 l maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego ( u mnie maślanka)
- 1 jajko
- 3 kopiaste łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżka masła
Wykonanie:
Surowe ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i odcisnąć nadmiar soku (używałam młodych więc nie bawiłam się w obieranie - porządnie je wyszorowałam). Gotowane ziemniaki dokładnie ubić by nie było grudek(można przetrzeć przez sito albo przepuścić przez maszynkę). Obie masy wymieszać, wbić jajko, dodać mąkę i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 60 min. aż placek złociście się zarumieni.
Rewelacyjnie smakuje podsmażana z jogurtem naturalnym wymieszanym z cynamonem - warto spróbować, dla mnie dużo bardziej trafiony wybór niż jogurt nat.+ dżem rabarbarowy.
Smacznego :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz