GYROS Z PIERSI KURCZAKA
Nie ma to jak aromatyczna, mięsna przyjemność, która pasuje praktycznie do wszystkiego i robi się w tempie błyskawicznym (15 min. i obiad gotowy). Można podawać z ziemniakami, kaszą, zawinąć w tortilli, naleśniku - czego tylko dusza zapragnie. U mnie była ogromna porcja sałatki warzywnej :)
Wykorzystałam przepis Grzegorza z forum mniammniam.
Składniki(dla 2 osób):
- 2 piersi z kurczaka
- 1 łyżka oliwy ( u mnie mniej - dosłownie kilka kropel na patelnię)
- jogurt naturalny
Marynata:
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 0,5 łyżeczki ostrej i 0,5 łyżeczki słodkiej papryki ( u mnie 1 łyżeczka słodkiej)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 0,5 łyżeczki soli
- spora szczypta pieprzu cayenne
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki rozmarynu
- szczypta tymianku
- 0,5 łyżeczki kminku
- 2 łyżki oleju ( u mnie oliwa z oliwek)
Wykonanie:
Rozgrzać patelnię,wlać kilka kropel oliwy i przetrzeć je papierowym ręcznikiem - wyłożyć mięso. Smażyć na dużym ogniu cały czas mieszając przez ok. 3-4 minuty(wg.oryginalnego przepisu mięsko powinno zacząć się lekko przypalać - wtedy wydobędzie się z niego cały aromat)
Przygotowanego kurczaka polać jogurtem naturalnym i podawać wg. gustu :)
Smacznego :)
Uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńnie ma to jak obiad w 15 minut :)
UsuńRewelacyjny przepis :) Sama robię podobne ;) Zapraszam też do mnie na sałatkę - http://salatkagyros.pl :)
OdpowiedzUsuńoooo...fajne propozycje sałatkowe :). Chyba wiem co niedługo wezmę do pracy :)
UsuńZrobilam z dwoma sosami - czosnkowym na bazie jogurtu i ostrym pomidorowym. Mi smakowało baaardzo, szczegolnie z czosnkowym, wymieszane z warzywkami i kilkoma kawałkami pieczonych ziemniaczków, pyszności. Mojemu facetowi nie smakowalo, ale to pewnie kwestia upodobań.
OdpowiedzUsuń