poniedziałek, 15 lipca 2013

Zapiekanka warzywno - mięsna (bakłażan, pomidory, cukinia)


ZAPIEKANKA - TAK PO PROSTU
Prosty przepis na obiadek - z warzyw dostępnych w tej chwili bez problemu oraz z mięskiem mielonym. Najlepiej smakuje gdy troszeczkę wystygnie więc lepiej zrobić ją wcześniej by troszeczkę odpoczęła. Porcja z podanych proporcji wychodzi bardzo duża - obiad na kilka dni dla 1 osoby albo po prostu dla kilku osób.

Składniki:
 - 500 g ziemniaków 
 - 5 małych cebulek (u mnie dymki)
 - 2 łyżki oliwy lub oleju
 - bakłażan (ok. 300 g)
 - 1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
 - 500 g pomidorów ( u mnie rzymskie)
 - cukinia (200-300 g)
 - 2 szklanki wody
 - 500 g mielonego mięsa z indyka
 - sól

Wykonanie:
Ziemniaki, bakłażana, cukinię i pomidory umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę i wymieszać z mięsem. Dodać pokrojone w niewielką kostkę cebulki, oliwę, posolić, oprószyć mąką i dobrze wymieszać całość.Zalać 2  szklankami gorącej wody i wstawić od piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. godziny - masa powinna się ładnie zarumienić z wierzchu. Można podawać posypaną natką pietruszki.
Smacznego :)



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz