sobota, 20 lipca 2013

Zapiekana kasza jaglana z wiśniami


KASZA JAGLANA ZAPIEKANA Z WIŚNIAMI

Według mnie śniadanie bogów -a ponieważ czeka mnie zabiegany dzień taki kop energetyczny jest jak najbardziej pożądany :). Ponadto po prostu bardzo lubię kaszę jaglaną - ubolewam nad tym jak bardzo jest na ogół nie doceniana w kuchni. A przecież to bogactwo właściwości zbawiennych dla naszego organizmu zawarte w malutkich kuleczkach(witaminy z grupy B, wysoki poziom białka, lecytyna, sole mineralne, krzemionka - więcej można przeczytać chociażby tu ). 



Składniki(u mnie forma do zapiekania o średnicy ok. 15 cm) :

- 0,5 szklanki kaszy jaglanej
 - 1 szklanka wody
 - 2 łyżki jogurtu naturalnego
 - 2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
 - wiśnie wypestkowane (ok.10 - 15 szt.)
 - 1 białko
 - 1 łyżeczka stewii

Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni
Kaszę jaglaną wykładamy na sitko i dokładnie płuczemy. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok.10 min. aż kasza wchłonie całą wodę. Ugotowaną kaszę mieszamy z jogurtem naturalnym oraz stewią (dodałam ją ponieważ miałam dosyć gorzkie wiśnie). Masę wkładamy do naczynia żaroodpornego, wyrównujemy i wykładamy na nią wypestkowane wiśnie (u mnie ściśle obok siebie). Posypujemy 1 łyżką cukru trzcinowego (jeśli macie mniej gorzkie wiśnie spokojnie można to pominąć)
Białko ubijamy na niezbyt sztywną pianę, mieszamy z 1 łyżką cukru i pokrywamy nią wiśnie i kaszę. 
Pieczemy ok. 20 min. aż ładnie się zarumieni z wierzchu.


Smacznego :)

3 komentarze :

  1. smakowita zapiekanka, na śniadanko idealna ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym taką kaszę, bo też uwielbiam jaglaną: )

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest naprawdę pyszna - np. z musem jabłkowym jest idealna jako 2-gie śniadanie w pracy :D. Nie dość, że syci to jeszcze smacznie :)

    OdpowiedzUsuń