KASZA JAGLANA ZAPIEKANA Z WIŚNIAMI
Według mnie śniadanie bogów -a ponieważ czeka mnie zabiegany dzień taki kop energetyczny jest jak najbardziej pożądany :). Ponadto po prostu bardzo lubię kaszę jaglaną - ubolewam nad tym jak bardzo jest na ogół nie doceniana w kuchni. A przecież to bogactwo właściwości zbawiennych dla naszego organizmu zawarte w malutkich kuleczkach(witaminy z grupy B, wysoki poziom białka, lecytyna, sole mineralne, krzemionka - więcej można przeczytać chociażby tu ).
Składniki(u mnie forma do zapiekania o średnicy ok. 15 cm) :
- 0,5 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
- wiśnie wypestkowane (ok.10 - 15 szt.)
- 1 białko
- 1 łyżeczka stewii
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni
Kaszę jaglaną wykładamy na sitko i dokładnie płuczemy. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok.10 min. aż kasza wchłonie całą wodę. Ugotowaną kaszę mieszamy z jogurtem naturalnym oraz stewią (dodałam ją ponieważ miałam dosyć gorzkie wiśnie). Masę wkładamy do naczynia żaroodpornego, wyrównujemy i wykładamy na nią wypestkowane wiśnie (u mnie ściśle obok siebie). Posypujemy 1 łyżką cukru trzcinowego (jeśli macie mniej gorzkie wiśnie spokojnie można to pominąć).
Białko ubijamy na niezbyt sztywną pianę, mieszamy z 1 łyżką cukru i pokrywamy nią wiśnie i kaszę.
Pieczemy ok. 20 min. aż ładnie się zarumieni z wierzchu.
Smacznego :)
smakowita zapiekanka, na śniadanko idealna ;D
OdpowiedzUsuńZjadłabym taką kaszę, bo też uwielbiam jaglaną: )
OdpowiedzUsuńJest naprawdę pyszna - np. z musem jabłkowym jest idealna jako 2-gie śniadanie w pracy :D. Nie dość, że syci to jeszcze smacznie :)
OdpowiedzUsuń