niedziela, 7 lipca 2013

Ciasto kisielowo - budyniowe




 LEKKIE JAK PUCH CIASTO KISIELOWO - BUDYNIOWE 

Ciasto jest naprawdę bardzo leciutkie, nie wymaga wielu składników a te, które są wymagana dostępne są w każdym sklepie. Niewątpliwym plusem również jest fakt iż robi się je ekspresowo i ciężko je zepsuć :). Jest też naprawdę dobre chociaż osobiście wolę jednak ciasta ciężkie i bardziej intensywne w smaku.Przepis z książki Małgorzaty Caprari "Ciasta słone i słodkie" - lekko przeze mnie zmodyfikowany

Składniki (tortownica 24 cm):
 - 2 kisiele (u mnie żurawinowy z cukrem + wiśniowy bez cukru; można dać również po prostu żurawinowe, wiśniowe lub porzeczkowe)
 - 2 budynie (śmietankowe, waniliowe lub migdałowe)
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - cukier waniliowy ( 1 opakowanie)
 - 5 jajek 
 - 6 łyżek cukru ( u mnie 3 zwykłego oraz 3 trzcinowego)
 - cukier puder (do posypania)
 - tłuszcz oraz bułka tarta do tortownicy (użyłam lnu mielonego)
 - sól


Wykonanie:
Kisiele i budynie przesiać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym. Żółtka ubić ręcznie. Białka ubić z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę, a następnie cały czas miksując dodawać po 1 łyżce cukier. Delikatnie połączyć z żółtkami oraz suchymi składnikami. 
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować cieniutką warstwą tłuszczu i obsypać bułką tartą/lnem mielonym. 
Piec z piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok.25-35 min. (trzeba zajrzeć po ok.20 min. i ew.przykryć folią aluminiową by się nie przypaliło).
Podawać delikatnie oprószone cukrem pudrem :)


Smacznego :)






2 komentarze :

  1. ooo.. wygląda smakowicie, zjadłabym sobie takie :) ciekawi mnie jak to smakuje właśnie z tym kisielami, ect:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto jest bardzo delikatne - zarówno w smaku jak i wizualnie. Niesamowicie lekkie (ale to za sprawą podstawy z białkowej piany i braku mąki). Smak można też zmieniać poprzez zmianę kisieli :). Na pewno warto spróbować :)

    OdpowiedzUsuń