ZUPA KREM Z CIECIÓRKĄ
Nie jestem amatorką zup, wolę bardziej syte potrawy... jednak ta mnie po prostu urzekła - zarówno pięknym, słonecznym kolorem jak i smakiem :). Przepis znalazłam gdzieś w czeluściach internetu, dostosowałam go do moich możliwości lodówkowych i wyszło pysznie oraz oraz co równie ważne - zdrowo i szybko :)
Składniki:
- 4 średnie ziemniaki
- 2 średnie marchewki
- por ( u mnie kawałek z porcji paczkowanej włoszczyzny)
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka masła klarowanegoo
- 1 słoik cieciórki(u mnie o masie 540 g, po odsączeniu z zalewy 400g )
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski)
Wykonanie:
Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić na kawałki, zalać wodą, posolić i gotować do miękkości warzyw(ok.10-15 min.)
W czasie gdy warzywa się gotują obrać cebulę,pokroić w kostkę, pora w krążki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę klarowanego masła, zeszklić pora oraz cebulę. Dodać do nich kumin,pieprz, wymieszać. Połączyć z gotującymi się ziemniakami oraz marchewką.
Cieciórkę wyjąć z puszki/słoika przepłukać kilka razy, odsączyć na sicie. Około 3/4 cieciórki dodać do pozostałych warzyw,zdjąć z gazu i zblendować na krem .
Dodać pozostałą część cieciórki, doprawić do smaku i gotować całość jeszcze ok.2 minuty.
Smacznego :)
smakowita, podoba mi się Twoje motto blogowe :)
OdpowiedzUsuń