SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE
W zasadzie nie jest ona moją specjalnością ale mego osobistego mężczyzny. Pozwolił jednak przepis opublikować :). Szarlotka jest nieziemska... Przepis wzorowany na szarlotce z bloga Moje Wypieki z lekkimi zmianami.U nas forma jest dosyć duża i ciasto wychodzi niezbyt wysokie - można zrobić na mniejszej.
Składniki (forma 36x27 cm):
- 4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- około 0,5 szklanki cukru pudru(można zmielić cukier trzcinowy nierafinowany)
- 375 g masła
- 6 dużych żółtek
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Mąkę,
cukier puder i proszek do pieczenia przesiać do naczynia. Masło pokroić
na małe kostki, dodać do mąki, wmieszać żółtka, jogurt naturalny i
wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na pół i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę
Nadzienie:
- 8 średnich jabłek (startych)
- 0,25 szklanki wody
- ewentualnie cukier puder (do smaku)
- 2 łyżki cynamonu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
- kilka łyżek lnu mielonego (może być oczywiście bułka tarta)
Starte jabłka umieścić w rondelku, dolać wodę i dusić ok. 15 min. pod przykryciem nie mieszając. Dodać cukier(jeśli używacie) oraz cynamon i lekko wymieszać. Wmieszać mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i dusić jeszcze ok.2 min.
Piekarnik
rozgrzać do 180°C.
Formę wyłożyć papierem do
pieczenia. W dno wgnieść jedną część ciasta (można również zetrzeć) i podpiec w piekarniku przez około 10 minut. Wyjąć z
piekarnika, posypać lnem mielonym/bułką tartą (wchłonie nadmiar wilgoci z jabłek),
wyłożyć jabłka i zetrzeć na to drugą część ciasta.
Piec ok. godziny, aż się góra ładnie zrumieni (jeśli zbyt by się przypiekała można użyć folii aluminiowej).
Smacznego :)
pyszny pomysł na zdrową szarlotkę :)
OdpowiedzUsuń