PIECZONE PLACKI JABŁKOWE
Lekkie placki jabłkowe, idealne na śniadanie - robi się je szybko i jeszcze szybciej znikają z talerza. Dodałam troszkę drożdży, żeby fajnie wyrosły i to było trafienie w 10. Zachęcam do spróbowania :).
Sądzę, że jabłko spokojnie można by zastąpić np. śliwkami czy też chociażby brzoskwinią.
Składniki (na 12 sztuk) :
- 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżki otrębów żytnich
- 2 łyżki otrębów pszennych
- 1 łyżeczka cukru
- 1/3 łyżeczki drożdży instant
- 2 łyżki mleka
- 1 jajko
- 1 białko
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 średnie jabłko
Wykonanie:
Włączyć piekarnik by się nagrzewał do 180 stopni.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą (pomijając jabłko) i odstawić na bok na czas nagrzewania się piekarnika.
Gdy piekarnik się nagrzeje obrać jabłko, pokroić na niezbyt duże kawałki i wmieszać do ciasta.
Wykładać po ok.1 łyżce masy na blachę pokrytą papierem do pieczenia.Placki można posypać delikatnie cukrem trzcinowym nierafinowanym.
Piec ok.20-25 min. (na ostatnie 1-2 min. włączyłam termoobieg żeby fajnie się zarumieniły z wierzchu).
Podawać oprószone cukrem pudrem :)
Smacznego :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz