CHLEB EKSPRESOWY - IDEALNY
Chleb z przepisu Nigelli - robi się go szybko, bez zagniatania, czekania na wyrośnięcie i co ważniejsze - pyszny oraz zdrowy... Napoczęłam go gdy był jeszcze ciepły - wystarczyła mi na kromkę łyżeczka domowej roboty dżemu porzeczkowego i poczułam niebo :).
Składniki (standardowa keksówka):
- 325 mąki razowej (u mnie mieszanka typ 1850 oraz 2000 pszennej)
- 200 g niesłodzonego musli ( moje akurat miało rodzynki ale to wszystko ze"słodkości" )
- 2,5 łyżeczki drożdży instant
- 1 łyżeczka soli
- 250 ml letniego mleka 2%
- 250 ml letniej wody
Wykonanie:
W misce wymieszać suche składniki, następnie wlać mleko oraz wodę, ponownie wymieszać(łyżką wystarczy).
Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Umieścić w zimnym piekarniku równocześnie włączając go i nastawiając na temperaturę 110 stopni - pozostawić na 45 min.
Po tym czasie przestawić na temperaturę 180 stopni i piec godzinę. Pilnować by wierzch się nie przypalił, gdyby zaczynał to przykryć go folią aluminiową (chleb ma być złocisto - brązowy).
Wystudzić wyjmując go z piekarnika (jak napisałam nie mogłam się powstrzymać i zjadłam troszkę zanim ostygł :) )
Smacznego :)
piękne zdjęcia! ja dopiero próbuję się uczyć tej sztuki...
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :). Też się uczę i cieszę się, że widać jakieś efekty :).
UsuńChlebek w smaku przepyszny ale niestety straaaasznie sie kruszy... :(
OdpowiedzUsuń