piątek, 9 sierpnia 2013

Pełnoziarniste knedle morelowe zapiekane w sosie morelowo - brzoskwiniowym


ZAPIEKANE KNEDLE MORELOWE 
Wiem, że wizualnie nie prezentują się jak pyszne knedle w aksamitnym sosie owocowym ale możecie mi wierzyć na słowo, że tak jest :). Przepis na knedle wzięty od Magdy Gessler, pomysł na zapieczenie już mój :). Pracę można rozłożyć sobie na 2 dni - tzn.pierwszego dnia zrobić knedle, drugiego je zapiec.

Składniki:

Knedle:
 - 700 g ziemniaków
 - 350 g mąki pszennej ( u mnie pszenna pełnoziarnista)
 - 2 jajka
 - ok.500 g moreli

Wykonanie:

Ugotować obrane ziemniaki. Jeszcze gorące dokładnie zgnieść by nie było grudek. Wystudzić. Owoce umyć, rozkroić, usunąć pestki. Ziemniaki wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, zrobić w nich wgłębienie dodać jajka, mąkę i wyrobić ciasto. Uformować z niego grube wałki, pociąć na kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyć na okrągły placek do którego należy włożyć połówkę moreli, zawinąć ją w ciasto i utoczyć knedle. W dużym garnku zagotować wodę ze szczyptą soli. Do wrzącej włożyć nasze knedle i gotować ok. 3 min. od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową.

Sos:
 - ok.300-500 g moreli
 - ok.300-500 g brzoskwiń
 - 100 g śmietany kremówki

Owoce wypestkować, odłożyć na bok 2-3 brzoskwinie. Pozostałe łącznie ze śmietanką zblendować na gładką masę.
Odłożone na bok brzoskwinie pokroić na mniejsze części.


Nastawić piekarnik na 180 stopni.

Dno naczynia żaroodpornego wysmarować niewielką ilością masy owocowej. Wyłożyć knedle i pokryć je pozostałą ilością sosu morelowo - brzoskwiniowego. Na to wyłożyć cząstki brzoskwiń. Zapiekać ok. 20 min. aż brzoskwinie ładnie się zarumienią.

Można podawać z jogurtem naturalnym wymieszanym z cynamonem. 
Oczywiście do knedli jak i do sosu można dodać cukier. U mnie nie było takiej potrzeby - owoce były słodkie same w sobie. 

Smacznego :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz