RABARBAR, TRUSKAWKI ORAZ ORZECHOWO-OWSIANA KRUSZONKA
Korzystam dopóki mogę z sezonowych dobrodziejstw. Bardzo lubię rabarbar i staram się go najeść na zapas (bądź co bądź jesień i zima są bardzo długie a w zamrażarce niestety aż tak dużo tego skarbu nie mam). Stwierdziłam, że zrobię sobie coś pysznego do pracy i pojawiła się taka oto słodko-kwaśna przyjemność :)
Składniki:
- 400 g rabarbaru
- ok. 5-10 sztuk truskawek
- 2 łyżki likieru kasztanowego (można pominąć - wtedy dodać troszkę wody)
- cukier trzcinowy nierafinowany + stewia
Na kruszonkę:
- 3/4 szklanki płatków owsianych górskich
- 0,3 szklanki otrębów żytnich
- 0,2 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego
- 40 g masła orzechowego ( u mnie crunchy)
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni
Rabarbar obieramy, dzielimy na małe kawałki i wrzucamy do garnka.Dodajemy do niego truskawki(również podzielone na części), likier oraz cukier/stewię(do smaku - u mnie było ok.2 łyżek cukru i 2 łyżek stewii). Wszystko razem dusimy na małym ogniu pod przykrywką aż składniki się rozpadną i powstanie apetyczna różowa masa.
Kruszonka:
Rozcieramy wszystkie składniki palcami.
Gdy masa rabarbarowo - truskawkowa będzie gotowa przekładamy ją do żaroodpornego naczynia i pokrywamy kruszonką. Pieczemy ok.30 min. aż do zarumienienia się.
Smacznego!
moje smaki :>>
OdpowiedzUsuńps: Dziękuję za dodanie przepisu do akcji rabarbar 2013 :)
ależ nie ma za co :)
OdpowiedzUsuńAleż to smakowicie wygląda:)))
OdpowiedzUsuń