MAKARON, BIAŁY SER Z KAKAO I MUS TRUSKAWKOWY
Makaron jest błędnie oskarżany o bycie mocno tuczącym.A przecież makaron z semoliny oraz lekkimi,nie tłustymi dodatkami to samo zdrowie. Połączyłam moje ulubione składniki jest - torcik z chudym białym serem oraz warstwą truskawek. Polecam :)
Użyłam formy do tart z wyjmowanym dnem o średnicy 25 cm
Składniki:
- 200 g makaronu spaghetti z semoliny pszenicy twardej
- 200 g serka wiejskiego
- 400 g chudego białego sera
- 1 łyżeczka kakao (można pominąć )
- 3 łyżki jogurtu naturalnego ( u mnie 2%)
- ok.300-400 g truskawek
- stewia (ew. coś innego do posłodzenia)
Wykonanie:
Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, dzielimy na mniejsze części i gotujemy na średnim ogniu aż rozpadną się (niekoniecznie w 100%) i zamienią się we w miarę gęsty mus (mi to zajęło ok.10-15 min.).
W trakcie gotowania spróbować i ewentualnie dosłodzić do smaku (u mnie owoce nie były wyjątkowo słodkie więc dodałam 1 łyżeczkę stewii )
Równocześnie makaron gotujemy al dente.
Ser mieszamy z jogurtem naturalnym, kakao i również dosładzamy do smaku (w miarę możliwości rozetrzeć ser by nie było grudek - mój ser nie posiadał ich dużo, część roztarłam łyżką a ich resztki mi nie przeszkadzały)
Ugotowany makaron odlcedzić na sicie, poczekać aż troszkę obcieknie i dokładnie wymieszać z serkiem wiejskim.Włożyć go do formy ładnie wyrównując. Na makaron wyłożyć biały ser starając się pokryć całą powierzchnię makaronu. Na całość wyłożyć nasz mus truskawkowy.
Podpiec w piekarniku ok.20 min.
Smacznego!

świetna tarta, podoba mi się to wykorzystanie makaronu ;)
OdpowiedzUsuńcieszę się - troszkę inna wersja i można pokombinować ze swoimi smakami :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w konkursie. Teraz nastąpi skomplikowany proces rozdania nagród – wybór komisyjny, wysłanie od sponsora i takie tam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do kolejnych akcji :)