środa, 19 czerwca 2013

Rabarbar i truskawki z owsiano - orzechową kruszonką

RABARBAR, TRUSKAWKI ORAZ ORZECHOWO-OWSIANA KRUSZONKA

Korzystam dopóki mogę z sezonowych dobrodziejstw. Bardzo lubię rabarbar i staram się go najeść na zapas (bądź co bądź jesień i zima są bardzo długie a w zamrażarce niestety aż tak dużo tego skarbu nie mam). Stwierdziłam, że zrobię sobie coś pysznego do pracy i pojawiła się taka oto słodko-kwaśna przyjemność :)


Składniki:
 - 400 g rabarbaru
 - ok. 5-10 sztuk truskawek
 - 2 łyżki likieru kasztanowego (można pominąć - wtedy dodać troszkę wody)
 - cukier trzcinowy nierafinowany + stewia

Na kruszonkę:
 - 3/4 szklanki płatków owsianych górskich
 - 0,3 szklanki otrębów żytnich
 - 0,2 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego
 - 40 g masła orzechowego ( u mnie crunchy)

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni
Rabarbar obieramy, dzielimy na małe kawałki i wrzucamy do garnka.Dodajemy do niego truskawki(również podzielone na części), likier oraz cukier/stewię(do smaku - u mnie było ok.2 łyżek cukru i 2 łyżek stewii). Wszystko razem dusimy na małym ogniu pod przykrywką aż składniki się rozpadną i powstanie apetyczna różowa masa.

Kruszonka:
Rozcieramy wszystkie składniki palcami.

Gdy masa rabarbarowo - truskawkowa będzie gotowa przekładamy ją do żaroodpornego naczynia i pokrywamy kruszonką. Pieczemy ok.30 min. aż do zarumienienia się.


Smacznego!




3 komentarze :

  1. moje smaki :>>
    ps: Dziękuję za dodanie przepisu do akcji rabarbar 2013 :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ to smakowicie wygląda:)))

    OdpowiedzUsuń