niedziela, 23 czerwca 2013

Zapiekana papryka faszerowana jajkiem




ZAPIEKANA PAPRYKA Z JAJKIEM, SZYNKĄ ORAZ SEREM
Takie są efekty czyszczenia lodówki :). Moja papryka domagała się wykorzystania w tempie ekspresowym, plasterki sera również. Jeśli dodać do tego troszkę wędliny wychodzi fajna propozycja na śniadanie albo obiad - z tym, że wtedy 1 taka papryka to trochę mało :)


Składniki:                                                                          
 - papryka
 - żółty ser ( u mnie 1,5 plasterka)
 - wędlina  (u mnie 3 plasterki piersi pieczonej)
 - 1 jajko
 - ajwar (pasta paprykowo - bakłażanowa)/ ketchup
 - sól, pieprz

Wykonanie: 
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
Paprykę myjemy, odkrawamy czubek (robi się taka "czapeczka" ), nasiona wyjmujemy. Do pustego środka wkładamy wędlinę, na to łyżeczkę ajwaru (czy też ketchupu albo w ogóle pominąć) oraz wbijamy jajko, solimy je oraz pieprzymy. 
Wkładamy do naczynia żaroodpornego (jak najmniejszego) i podpiekamy ok.20-25 min.(obserwujemy jajko - gdy nabierze odpowiedniej dla nas konsystencji tzn.że już jest ok).
Po tym czasie na podpieczone jajko wykładamy żółty ser oraz wkładamy jeszcze na chwilkę do piekarnika aż się roztopi. Wyciągamy i można jeść :)


Smacznego! :)


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz