poniedziałek, 24 czerwca 2013

Sernik czereśniowy z kawową nutą






PROSTY SERNIK Z CZEREŚNIAMI
Ser,czereśnie + kawa ... dla mnie od dzisiaj połączenie idealne :)
Kawa jest delikatnie wyczuwalna - pierwsze skrzypce grają czereśnie aczkolwiek razem tworzy to niesamowitą symfonię smaków... polecam - zwłaszcza, że sezon na nie w pełni...

 Składniki (na tortownicę 24 cm):
 - 900 g białego sera (u mnie zwykły twaróg 0 % w kostkach, ważne by nie był zbyt płynny)
 - 100 g jogurtu naturalnego
 - 2,5 łyżki budyniu śmietankowego bez cukru
 - 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią(ew.cukru waniliowego)
 - 150 g cukru pudru
 - 4 jaja
 - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

 - 450 g czereśni (przed wypestkowaniem)
 - 3 łyżki soku z cytryny
 - 1 łyżeczka stewii (lub coś innego do posłodzenia)


Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową(czyli wyjmujemy je z lodówki ok.2h przed przygotowywaniem ciasta)

Czereśnie wypestkować - zagotować na wolnym ogniu z sokiem cytryny(zostawić kilka sztuk) oraz stewią do momentu aż zgęstnieją(ew.dosłodzić jeśli będzie potrzeba). Odstawić do wystudzenia.

Ser zmielić (ponieważ nie posiadam maszynki po prostu przetarłam go przez metalowe sito).
Jogurt naturalny delikatnie podgrzać i rozpuścić w nim kawę rozpuszczalną.
 
Jaja ubić z cukrem pudrem aż będą puszyste (masa będzie płynna ale jednak delikatna). Dodawać do nich stopniowo ser. Gdy całość się połączy wsypać budyń, cukier waniliowy, oraz wlać jogurt z kawą. Wymieszać

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać połowę masy serowej. Na nią wyłożyć nasze czereśnie(rozsmarować je w miarę możliwości)  i przykryć je drugą połową sera. Na serniku ułożyć te kila sztuk czereśni, które wcześniej zostawiliśmy(wepchnąć je niezbyt mocno)

Piec ok. 60-70 min. w 165 stopniach.

Po tym czasie uchylić delikatnie piekarnik, poczekać aż ciasto wystygnie i wstawić je na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc).


Smacznego :)





Owoce z sadu i dzialki

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz