ZAPIEKANY KURCZAK Z WARZYWAMI POD MUSZTARDOWĄ PIERZYNKĄ
Dziś u mnie mięsno - warzywnie. Stwierdziłam, że po ostatnich dniach pełnych owoców wypada trochę nadgonić bilans warzywny. Zainspirowana kurczakiem zapiekanym z "kotlet.tv" stworzyłam swoje dzieło :)
Składniki (na 2 - 3 porcje):
- kilka łyżek ajwaru (pasta paprykowo - bakłażanowa dostępna bez problemu w markecie)
niekoniecznie, taką akurat sobie wymyśliłam marynatę ale można oczywiście zrobić swoją albo w ogóle ją pominąć - jak było w oryginalnym przepisie
- 1 średnia marchew
- 1 średnia marchew
- 1 por (zielona część)
- 1 papryka
- 2 białka
- 4 łyżki mielonego lnu (może być bułka tarta)
- 2 łyżki musztardy
- 500 g piersi z kurczaka
- masło (kilka cienkich plasterków)
- szczypiorek
- oliwa z oliwek, pieprz, sól, słodka papryka i ew.inne przyprawy do smaku
Wykonanie:
Nastawić piekarnik na 180 stopni.

Kurczaka podzielić na mniejsze części, obtoczyć w ajwarze i odstawić na czas przygotowania pozostałych składników. Marchew, paprykę, pora pokroić na plasterki, które następnie należy dołożyć do kurczaka i wymieszać.
Oliwę z oliwek rozetrzeć w naczyniu żaroodpornym ( u mnie o wymiarach 29x18 cm) i przełożyć do niego warzywa z kurczakiem.Posolić, popieprzyć i posypać słodką papryką.

Upieczone danie obsypać szczypiorkiem.
Podawać np. z sałatką warzywną ( u mnie ogórek, miks sałat oraz duży pomidor)
Smacznego :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz