wtorek, 18 czerwca 2013

Kurczak zapiekany pod musztardową pierzynką z warzywami







ZAPIEKANY KURCZAK Z WARZYWAMI POD MUSZTARDOWĄ PIERZYNKĄ

Dziś u mnie mięsno - warzywnie. Stwierdziłam, że po ostatnich dniach pełnych owoców wypada trochę nadgonić bilans warzywny. Zainspirowana kurczakiem zapiekanym z "kotlet.tv" stworzyłam swoje dzieło :)




Składniki (na 2 - 3 porcje):
 - kilka łyżek ajwaru (pasta paprykowo - bakłażanowa dostępna bez problemu w markecie) 
niekoniecznie, taką akurat sobie wymyśliłam marynatę ale można oczywiście zrobić swoją albo w ogóle ją pominąć - jak było w oryginalnym przepisie
 - 1 średnia marchew
 - 1 por (zielona część)
 - 1 papryka
 - 2 białka
 - 4 łyżki mielonego lnu (może być bułka tarta)
 - 2 łyżki musztardy
 - 500 g piersi z kurczaka
 - masło (kilka cienkich plasterków)
 - szczypiorek
 - oliwa z oliwek, pieprz, sól, słodka papryka i ew.inne przyprawy do smaku

Wykonanie:
Nastawić piekarnik na 180 stopni.




Kurczaka podzielić na mniejsze części, obtoczyć w ajwarze i odstawić na czas przygotowania pozostałych składników. Marchew, paprykę, pora pokroić na plasterki, które następnie należy dołożyć do kurczaka i wymieszać. 
Oliwę z oliwek rozetrzeć w naczyniu żaroodpornym ( u mnie o wymiarach 29x18 cm) i przełożyć do niego warzywa z kurczakiem.Posolić, popieprzyć i posypać słodką papryką.
Białka ubić na sztywną pianę. Do piany dodać mielony len/bułkę tartą oraz musztardę. Zmiksować wszystko razem.Tak przygotowaną masę rozłożyć na kurczaku oraz warzywach.Cienkie plasterki masła(u mnie ok 8-miu)wyłożyć na zawartość naczynia.Piec w nagrzanym piekarniku ok.30 min. - aż do ładnego zarumienienia się.
Upieczone danie obsypać szczypiorkiem.

Podawać np. z sałatką warzywną ( u mnie ogórek, miks sałat oraz duży pomidor)

Smacznego :)




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz