czwartek, 27 czerwca 2013

Zapiekanka makaronowa z fasolką szparagową


MAKARON, FASOLKA SZPARAGOWA I JAJKA



Kolejna propozycja z serii "czyścimy lodówkę". Zależało mi bardzo aby obiad był do zrobienia w szybkim tempie przy okazji będąc zdrowym. Zapiekankę robi się naprawdę ekspresowo i co ważne - jest syta i pyszna :)

Składniki (na 2-3 porcje):

 - 200 g makaronu z semoliny z pszenicy durum
 - 450 g fasolki szparagowej (użyłam mrożonej)
 - puszka pomidorów krojonych
 - 3 jajka
 - ajwar (niekoniecznie - dodałam go do smaku)
 - sól, pieprz, świeże listki bazylii

Wykonanie:

Włączamy piekarnik i nastawiamy go na 180 stopni.

Makaron oraz fasolkę gotujemy(oczywiście oddzielnie :D - ok. 5-8 min.)

Pomidory mieszamy z 2,3 łyżeczkami ajwaru (dodałam go do smaku, jeśli go nie posiadacie przyprawcie je wg. smaku - np. słodka papryka, sól, pieprz, oregano - czego dusza zapragnie). Bazylię (kilka listków) siekamy i wrzucamy do pomidorów. 

Makaron oraz fasolkę odcedzamy i również dodajemy do pomidorów.Mieszamy.

Masę wykładamy do naczynia żaroodpornego,wyrównujemy - wbijamy na nią jajka(solimy, pieprzymy do smaku). Zapiekamy do momentu aż jajka uzyskają pożądaną dla nas konsystencję (u mnie ok.10 min.)
Podajmy z dowolną sałatką.


Smacznego :)



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz