MAKARON, FASOLKA SZPARAGOWA I JAJKA
Kolejna propozycja z serii "czyścimy lodówkę". Zależało mi bardzo aby obiad był do zrobienia w szybkim tempie przy okazji będąc zdrowym. Zapiekankę robi się naprawdę ekspresowo i co ważne - jest syta i pyszna :)
Składniki (na 2-3 porcje):
- 200 g makaronu z semoliny z pszenicy durum
- 450 g fasolki szparagowej (użyłam mrożonej)
- puszka pomidorów krojonych
- 3 jajka
- ajwar (niekoniecznie - dodałam go do smaku)
- sól, pieprz, świeże listki bazylii
Wykonanie:
Włączamy piekarnik i nastawiamy go na 180 stopni.
Makaron oraz fasolkę gotujemy(oczywiście oddzielnie :D - ok. 5-8 min.)
Pomidory mieszamy z 2,3 łyżeczkami ajwaru (dodałam go do smaku, jeśli go nie posiadacie przyprawcie je wg. smaku - np. słodka papryka, sól, pieprz, oregano - czego dusza zapragnie). Bazylię (kilka listków) siekamy i wrzucamy do pomidorów.
Makaron oraz fasolkę odcedzamy i również dodajemy do pomidorów.Mieszamy.
Masę wykładamy do naczynia żaroodpornego,wyrównujemy - wbijamy na nią jajka(solimy, pieprzymy do smaku). Zapiekamy do momentu aż jajka uzyskają pożądaną dla nas konsystencję (u mnie ok.10 min.)
Podajmy z dowolną sałatką.
Smacznego :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz