DIETETYCZNY SERNIK TRUSKAWKOWY
NA ZIMNO
Nie wiem czy słowo "sernik" pasuje tu idealnie gdyż jest użyta tylko 1 kostka sera białego ale umówmy się, że nie czepiamy się szczegółów :). Niewątpliwym plusem jest to, że nie wymaga dużej ilości czasu , jest intensywnie truskawkowy i w czasie letnich, ciepłych dni idealny jako poprawiająca humor, nie tucząca przekąska :)
Robiłam go w tortownicy 26 cm ale uważam, że była troszkę zbyt duża (wyszedł mi dosyć płaski), 23 cm byłaby idealna.
Składniki:
- 700 g świeżych truskawek + ok. 10 sztuk do włożenia w środek
- 200 g śmietany 30%
- 1,5 szklanki jogurtu naturalnego
- 250 g białego, chudego sera
- 3 płaskie łyżki żelatyny
- 2 łyżki stewii(lub innego słodzidła - do smaku)
- 1/4 - 1/3 szklanki wody (do rozpuszczenia żelatyny)
Formę wyłożyć papierem do pieczenia (jak pisałam u mnie była 26 cm ale spokojnie można mniejszą)
700g truskawek zblendować na jednolitą masę.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.
Wszystkie składniki połączyć i utrzeć mikserem(łącznie z masą truskawkowąi, żelatyną - może być nawet ciepła oraz śmietaną której nie ubijamy wcześniej) aż ładnie się ze sobą połączą. Gotową masę przelać do tortownicy.
Na wierz powykładać przepołowione truskawki i powpychać je do masy(część można poukładać po prostu na wierzchu)
Sernik włożyć do lodówki na kilka godzin i poczekać aż się zsiądzie(ja spróbowałam go po 12h)
Smacznego ;)

Brak komentarzy :
Prześlij komentarz