czwartek, 13 czerwca 2013

Szparagi, beszamel i szynka parmeńska



SZPARAGI ZAPIEKANE Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ POD BESZAMELEM


Szparagi odkryłam dopiero w tym roku i naprawdę bardzo żałuję, że stało się to tak późno. Z kompletnego braku pomysłu na obiad, czasu na jego zrobienie oraz niesamowitej chęci na szparagi postanowiłam zapiec je w piekarniku - powstała taka oto koncepcja szybkiego, w miarę dietetycznego oraz co ważniejsze - pysznego dania.

Składniki:
 - pęczek szparagów zielonych
 - szynka parmeńska (80 g )
   (sądzę, że nadawałaby się każda inna)

Sos beszamelowy:
 - 1 łyżka masła
 - 1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
 - 1 szklanka gorącego mleka 0,5% (ok.220 ml)



Piekarnik nastawić na 180 stopni.

Szparagi ugotować na parze(ok. 10 minut).
(U mnie wygląda to tak, że na garnek z gotującą wodą nakładam metalowe sitko, do niego wymagany   produkt-w tym wypadku szparagi i przykrywam pokrywką)

W czasie gdy szparagi się gotują na teflonowej patelni roztopić łyżkę masła, gdy już się rozgrzeje dodać łyżkę mąki i mieszać kilka minut(ok.3-4 min. - uwaga na to by się nie przypaliło). Po tym czasie dolać mleko (koniecznie uważać na palce ponieważ z pewnością buchnie parą), podgotować to razem kilka minut cały czas mieszając by nie pojawiły się grudki. Gdy sos zgęstnieje zdjąć patelnię z gazu.

Szparagi przełożyć do żaroodpornego naczynia, na nie wyłożyć szynkę a całość przykryć beszamelem.
Piec w nagrzanym piekarniku około 10-15 min. i od razu podawać.

 Smacznego!



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz