sobota, 29 czerwca 2013

Ciasto kukurydziano - rabarbarowe





CIASTO RABARBAROWO - KUKURYDZIANE WG. PRZEPISU NIGELLI
Przyznam się iż nie przepadam za ciastami ucieranymi - tzn.oczywiście zjem i nawet je robię aczkolwiek niezbyt często. To ciasto mnie uwiodło - jest po prostu pyszne. Wilgotne, z rabarbarem, nie przesłodzone (chociaż w przyszłości ograniczę jeszcze ilość cukru), puszyste... marzenie. Nigella się zdecydowanie spisała :). A wszystko dlatego, że zalegała mi polenta w szafce :)


Składniki (u mnie tortownica 24 cm):
 - 500 g rabarbaru
 - 200 g drobnego cukru + 50 g trzcinowego nierafinowanego, myślę, że można jeszcze tą ilość ograniczyć  (w oryginale jest 300 g drobnego)
 - 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej (pszenna zwykła wg. Nigelli)
 - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 - 0.25 łyżeczki soli
 - 1 łyżeczka mielonego cynamonu
 - 155 g polenty (drobna kaszka kukurydziana - bez problemu dostępna w markecie)
 - 2 duże jaja ( dałam 2 x L-ki)
 - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego(myślę, że można pominąć)
 - 125 g masła
 - 250 ml jogurtu naturalnego (u mnie 0%)


Wykonanie:

Umyć i osuszyć rabarbar. Pokroić na 0,5 cm kawałki, włożyć do szklanej albo ceramicznej misy i zasypać 100 g cukru na czas przygotowywania ciasta.Nie należy odstawiać rabarbaru na dłużej niż 30 min. - inaczej cukier wyciągnie z niego zbyt dużo płynu.
Wymieszać mąkę, sodę sól, cynamon oraz polentę. W osobnej miseczce/kubku rozkłócić jajka z ekstraktem waniliowym. Masło utrzeć z resztą cukru ( u mnie 100 g zwykłego + 50 g trzcinowego), a następnie należy stopniowo dodawać masę jajeczną, bez przerwy ucierając. Dodawać sypkie składniki na przemian z jogurtem naturalnym. Powinny się tylko połączyć więc nie należy mieszać zbyt długo.
Na końcu dodać rabarbar łącznie z sokiem, który powstał i delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia oraz z bokami wysmarowanymi cieniutką warstwą masła).

Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. godziny (u mnie 45 min.) - aż będzie sprężyste. 
Należy zerkać do niego ponieważ po ok.30 min. może zacząć się przypalać góra - należy wtedy przykryć je folią aluminiową (co też uczyniłam).
Gdy się upiecze odstawić je na metalową kratkę by wystygło ( ja zostawiłam je w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach- oczywiście folię zdjąć :D )

Smacznego :)
Akcja rabarbar - IV edycja

3 komentarze :

  1. Pięknie wygląda, musi byc faktycznie pyszne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. naprawdę polecam - i szybciutko się robi (pomijając krojenie rabarbaru :) ). Trzeba korzystać do chwili gdy jeszcze można dostać rabarbar :)

      Usuń
  2. pyszne!:)
    dzięki za dodanie go do rabarbarowej akcji:)

    OdpowiedzUsuń