ZUPA DYNIOWA
Dalej w klimacie dyniowym. Tym razem zupa stworzona z konieczności, wyszła pyszna dlatego dzielę się przepisem z Wami. Czemu z konieczności? ponieważ robiąc sernik dyniowy pozostało mi sporo przetartej przez sito dyni, która była dosyć rzadka. Wyszła zupka krem... mniam :)
Składniki:
- mus powstały przez przetarcie przez sitko dyni (reszta dyni z przepisu sernik dyniowy na puree dyniowe )
- 500 ml bulionu drobiowego
- 1 szalotka(można zastąpić zwykłą cebulą)
- 1,5 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 0,5 łyżeczki masła
- 0,5 łyżeczki imbiru
Wykonanie:
Szalotkę posiekać na drobne kawałki.
Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę. Dodać do niej imbir i podsmażyć lekko ok.2 min. ciągle mieszając.
W garnku połączyć bulion z musem dyniowym, doprowadzić do wrzenia.Dodać cebulę oraz curry, wymieszać i gotować pod przykrywką na małym ogniu ok.10-15 min.
Podałam z podsmażonymi grzybami.
Smacznego :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz