poniedziałek, 14 października 2013

Mleczne drożdżowe bułeczki

  

BUŁECZKI MLECZNE Z NADZIENIEM
Drożdżowe, leciutkie jak puch, bardzo smaczne :). Polecam wszelkim łasuchom. U mnie były nadziewane domowej roboty dżemem dyniowym oraz truskawkowym - ważne tylko by nadzienie nie było zbyt rzadkie. Byłam bardzo zaskoczona jak są lekkie, dosyć mocno napuszone ale da się nimi najeść :D. Przepis z książki Ewy Aszkiewicz "Słodka Kuchnia Polska" z modyfikacjami.

Składniki:
 - 1 szklanka mąki tortowej
 - 1 szklanka mąki pszennej typ 650
 - 1 szklanką mąki pszennej pełnoziarnistej
 * w oryginale 3 szklanki mąki tortowej
 - 3 jajka (rozdzielone białka i żółtka) + 1 do posmarowania bułeczek
 - 30 g świeżych drożdży
 - 1/4 szklanki cukru pudru + 1 łyżeczka 
 - 60 g masła + mała ilość do posmarowania po wyjęciu z piekarnika
 - 1 szklanka mleka
 - 1 łyżka cukru waniliowego
 - szczypta soli
 - dżem/powidła do nadziewania



Wykonanie:
Do letniego mleka dodajemy pokruszone drożdże z dodatkiem łyżeczki mąki oraz 1 łyżeczki cukru pudru.
Odstawiamy do wyrośnięcia na ok.15 min.
Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę.
Wyrośnięty zaczyn łączymy z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami i przesianą mąką. Lekko wyrabiamy całość a gdy się połączą dodajemy roztopione masło, pianę z białek i wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne i łatwo odchodziło od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Gdy podwoi objętość wykładamy je na posypaną mąką stolnicę, formujemy wałek i odkrawamy po kawałku lekko go rozpłaszczając. Nakładamy po łyżeczce nadzienia, zlepiamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy urosną smarujemy je rozmąconym jajkiem i pieczemy ok.15 min. w temperaturze 200 stopni. (do chwili aż zbrązowieją). Po wyjęciu z piekarnika smarujemy je małą ilością masła - by była ładniejsza skórka.

Można przed podaniem posypać je cukrem pudrem - u mnie bez żadnych dodatków :)

Smacznego :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz