piątek, 11 października 2013

Bananowa tarta



TARTA Z BANANAMI ORAZ WIÓRKAMI KOKOSOWYMI
Idealne ciasto dla wielbicieli bananów.Jest bardzo intensywne w smaku i dla mnie jednak ciut zbyt mocno bananowe - lubię te owoce ale nie aż tak bezgraniczną miłością :). Na pewno warto ją wypróbować - chociażby z czystej ciekawości :). Przepis Pani Małgorzaty Caprari "Ciasta słone i słodkie"

Składniki(forma do tarty 25 cm):

Kruche ciasto:
 - 50 g zmielonych płatków owsianych
 - 50 g zmielonych płatków ryżowych
 - 100 g mąki pszennej (typ 650)
* może być po prostu 200 g mąki
 - 100 g masła
 - 1 łyżka oliwy z oliwek
 - ok.3 łyżki lodowatej wody
 - szczypta soli







Nadzienie:
 - 4 duże banany (ok.500-600 g)
 - sok i skórka starta z małej cytryny
 - 3 czubate łyżki wiórków kokosowych
 - 1 szklanka mleka (u mnie 0,5%)
 - 1 jajko
 - 40 g cukru
 - 1 łyżka cukru waniliowego
 - 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
Płatki oraz mąkę przesiać, posiekać z zimnym masłem, dodać łyżkę oliwy,szczyptę soli i tyle wody(u mnie wyszły 3 łyżki), by powstało elastyczne ciasto. Szybko je wyrobić, uformować kulę, zawinąć ją w folię aluminiową/spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę do tart(można też wyłożyć ugniatając palcami ale wałkuje się naprawdę rewelacyjnie - polecam to zrobić między kawałkami folii spożywczej). Nakłuć w kilka miejscach widelcem.
Banany obrać, pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny i ułożyć na cieście "w dachówkę", zaczynając do zewnętrznego brzegu.
Wiórki namoczyć w mleku. Jajko utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, skórką cytrynową oraz mąką ziemniaczaną,połączyć z namoczonymi wiórkami. Dokładnie wymieszać całość i zalać owoce.
Wstawić na piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok.45 min.(do chwili aż ciasto się ładnie zarumieni).
Studzić przy lekko uchylonym piekarniku.

Smacznego :)

11 komentarzy :

  1. na pewno skorzystam z tego przepisu. Pysznie to wygląda, dodatkowo jestem miłośnikiem wszystkiego co ma w sobie choć troche kokosu:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe - też lubię :). Mam nadzieję, że będzie smakowało :)

      Usuń
  2. Uwielbiam banany, tarta w sam raz dla mnie! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam w domu wielkiego fana i bananów i kokosa, więc z pewnością wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciasto bez wody wyszło luzne,napewno dobry przepis podalas?
    kulka nie za wielka troche mnie dziwi brak proszku do pieczenia i paru innych skladnikow na ciasto kruche...

    OdpowiedzUsuń
  5. tito. mimo wszystko zaryzykowalem ciasto siedzi juz w lodówce :) jak nie wyjdzie dodam bitej smietany i ląduje na tobie:D Wszystkiego dobrego w nowym roku wszystkim życze.TiTo

    OdpowiedzUsuń
  6. TiTo. TA tarta to sciema a konkretnie ciasto na nią,50 platkow takich i takich ciasto po upieczeniu wyszlo jak bulka tarta masa nawet nawet ale reszta lipa-to nie jest przepis na kruche ciasto!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czy prócz zmielonych płatków dodałeś 100g mąki?

      Usuń
    2. Podstawowymi składnikami na ciasto kruche są : mąka, masło i żółtka(których faktycznie tutaj nie ma). Proszek do pieczenia nie jest konieczny.

      Usuń