CIASTO Z ORZECHAMI, KAKAO I RUMEM
Dosyć szybkie ciasto ucierane, smaczne, obsypane bakaliami :). Starałam się zrobić coś pysznego i zdrowego - udało się :D. Powstało z potrzeby odstresowania się po męczącym dniu - zdecydowanie udało się przy pracy nad nim zrelaksować :).
- ok. 100 g mieszanki bakalii (u mnie rodzynki, suszone śliwki,suszone daktyle, płatki migdałów, orzechy laskowe)
- 4 jajka (rozmiar L)
- 100 g cukru brązowego nierafinowanego
- 15 g cukru waniliowego
-150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 20 g ciemnego kakao
- 60 g mielonych orzechów laskowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- rum (1 łyżka do ciasta + 2 do nasączenia bakalii) - można pominąć
Wykonanie:
Suszone owoce drobno pokroić, zalać gorącą wodą , dodać rum i odstawić na ok.10-15 min.
Po tym czasie odsączyć je na sitku.
Migdały i orzechy podprażyć na gorącej patelni - aż do zarumienienia się. Odstawić na bok.
Jajka ubijać mikserem na najwyższych obrotach aż powstanie kremowa piana (ok.1 min.). Do piany dodać cukier wymieszany z cukrem waniliowym - ubijać jeszcze przez ok. 2 minuty.Dodać rum i wymieszać.
Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Przesiać. Połowę mieszanki wsypać do jajeczno-cukrowej masy, krótko wymieszać na najniższych obrotach miksera. Wsypać drugą połowę mąki, dodać zmielone orzechy i wymieszać dokładnie (również na najniższych obrotach miksera albo drewnianą szpatułką)
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia,przełożyć do niej nasze ciasto. Równomiernie rozprowadzić a na wierchu rozłożyć odsączone bakalie + prażone migdały i orzechy.
Piec ok. 50 min. w temperaturze 180 stopni(do tzw."suchego patyczka")
Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
Smacznego :)
Orzechy i kakao to rewelacyjne zestawienie ;D
OdpowiedzUsuńprosto i smacznie :)
UsuńBardzo podoba mi się ten bakaliowy wierzch :)
OdpowiedzUsuńw sumie jest to jakaś koncepcja ogólnie na ciasta - nawet sernik można by zrobić z nim :)
Usuńprzeczuwam, że nie długo zagości u mnie na deser ;)
OdpowiedzUsuńdaj znać jak smakowało :)
Usuń