CURRY Z KALAFIOREM
Propozycja obiadowa - mój ulubiony typ dania. Nieskomplikowane, jednogarnkowe i bardzo smaczne. Przepis pochodzi z książki Gino D'Acampo "Buonissimo! Najlepsze potrawy kuchni włoskiej". Troszeczkę zredukowałam ilość pasty curry i wg.mnie wyszło idealnie :)
Składniki:
- 3 łyżki oliwy
- 2 cebule
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru/1 cm kawałek świeżego(obrany i starty)
- 2,5 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 400 ml mleka kokosowego
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 1 średni kalafior
- 2 średnie ziemniaki (obrane i pokrojone w 2 cm kawałki)
- 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 250 g umytych liści szpinaku
- sól
Wykonanie:
W dużym garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę. Wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę - podsmażyć ją na średnim ogniu ok. 5 min. mieszając od czasu do czasu.
Dodać imbir oraz pastę curry - smażyć 3 minuty cały czas mieszając.
Dolać mleko kokosowe oraz pomidory - doprowadzić do wrzenia oraz poddusić chwilę na małym ogniu.
Dorzucić różyczki kalafiora i ziemniaki, dusić całość 25 min.Doprawić solą.
Po tym czasie wyłączyć ogień, dodać sok z cytryny, liście szpinaku - wymieszać, przykryć i odstawić na 2 minuty. Po 2 min. można podawać :)
Smacznego :)
i szpinak i kalafior i curry i bez mięsa... ideał!
OdpowiedzUsuńcieszę się :)
Usuńmam nadzieję, że spróbujesz zrobić i będzie smakowało :)