OMLET
Cóż tu dużo pisać - składniki tego dania mówią same za siebie :). Jego smak jest na tyle neutralny, że można poszaleć z dodatkami (owoce, dżem, powidła) i na pewno będzie pysznie :D. U mnie był domowej roboty dżem gruszkowy.
Składniki (dla 2 osób):
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 50 g mielonego lnu
- 2 jajka (co najmniej L)
- 0,5 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
- szczypta soli
dżem/owoce/gęsty sok owocowy - jako dodatek do podania
Wykonanie:
Mąkę oraz len mielony wymieszać, zalać ciepłym mlekiem - dokładnie połączyć. Odstawić na bok.
Jajka podzielić na białka i żółtka.
Białka ubić na sztywną pianę - z dodatkiem cukru pudru oraz soli.
Żółtka dodać do lnu,mleka oraz mąki - dokładnie wymieszać.Następnie masę połączyć delikatnie ale starannie z pianą z białek.
Całość wylewamy na patelnię , smażymy po kilka min. z każdej strony (aż brzegi zaczną lekko odchodzić).
Podawać z ulubionymi dodatkami :)
Smażyłam na patelni teflonowej bez tłuszczu ale można oczywiście rozgrzać np.1-2 łyżeczki oleju rzepakowego.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz