czwartek, 24 października 2013

Sernik czekoladowo - śliwkowy

SERNIK CZEKOLADOWO - ŚLIWKOWY NA IMBIROWYM SPODZIE
Delikatny, kremowy, syty - pyszny :). Cudownie wyczuwalne ciasteczka imbirowe, śliwki i czekolada - czego chcieć więcej? Mamy cudowną jesień i ten sernik idealnie wpisuje się w klimat za oknem, niesamowicie poprawia humor gdy zdarzają się szare dni a gdy jest słonecznie i ciepło - podkreśla to lekką słodyczą oraz wytrawnym smakiem czekolady. Jeśli nie macie ciastek imbirowych nie szkodzi, można użyć zwykłych digestive i połączyć je z łyżeczką imbiru :)




Składniki (na tortownicę 24 cm) :
 - 1 kg śliwek
 - troszkę wody
 - sok z połowy cytryny
 * może być ewentualnie po prostu słoik powideł



- 140 g ciasteczek imbirowych
- 25 g masła orzechowego ( u mnie z kawałkami orzechów)
- 20 g masła

- 1 kg sera twarogowego
- 100 g gorzkiej czekolady (min.70 % kakao)
- 70 g cukru trzcinowego nierafinowanego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki budyniu śmietankowego/waniliowego (proszku)
- 100 g kremowej śmietany 22%
- 5 jajek

Wykonanie:
Śliwki umyć, wypestkować, włożyć do garnka z grubym dnem.Dolać troszkę wody oraz sok z cytryny. Podgrzewać na małym ogniu do chwili aż śliwki zgęstnieją i zaczną się rozpadać. Zmiksować blenderem na gładką masę (by nie było skórek). Przełożyć do garnka i ew. znów podgrzewać by masa przybrała konsystencję gęstych powideł. Odstawić do ostygnięcia
*U mnie cała operacja trwała ok.40 min.Oczywiście można dodać cukier - moje śliwki były na tyle słodkie, że nie istniała taka potrzeba


Ciasteczka pokruszyć (można włożyć je do mocnej torebki foliowej np. na mrożonki i rozbić wałkiem/tłuczkiem do mięsa, ew.posłużyć się malakserem). Masła roztopić, połączyć z ciasteczkami - całość powinna wyglądać jak mokry piasek. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, na niego przekładamy "piasek ciasteczkowy", równomiernie rozkładamy i wkładamy do lodówki na ok.10 min. Po tym czasie wyjmujemy i pokrywamy wystudzoną, śliwkową masą (albo powidłami ze słoika). Znów wkładamy do lodówki.

Czekoladę rozpuszczamy (np.w mikrofali),odstawiamy do wystudzenia.

Cukier rozdrabniamy w młynku na puder (niekoniecznie), mieszamy z cynamonem.

Do sera dodajemy porcjami cukier z cynamonem oraz budyń, miksując krótko do połączenia się składników.Jajka ubić na puszystą masę, wymieszać z serem(na najniższych obrotach mikserem albo drewnianą szpatułką). Do masy serowej dodać śmietanę - delikatnie wymieszać. Na samym końcu połączyć z roztopioną czekoladą.

Masę wylać na spód ciasteczkowo - powidłowy. Na płynnym cieście można zrobić wzorki z pozostałości czekolady(to co ew. zostało w naczyniu po dodaniu jej do ciasta)

Piekarnik nastawić na 160 stopni. Gdy się nagrzeje na dno piekarnika postawić żaroodporne naczynie z gorącą wodą (woda powinna zajmować ok, 2/3 wysokości), nad nim postawić kratkę/blachę na której będziemy piec nasz sernik. Wstawić ciasto, można przykryć je folią aluminiową by nie zbrązowiało (ja tak zrobiłam).
Piec w tej temperaturze ok.50 min.
Po tym czasie zwiększyć do 180 stopni i piec ok.40-50 kolejnych minut (proponuje na ostatnie 20-30 min. piec już bez folii na wierzchu). Ciasto nie powinno być płynne ale delikatnie może "drżeć" przy poruszeniu tortownicą .
Studzić w lekko uchylonym piekarniku, potem przełożyć na kilka godzin do lodówki. Można udekorować czekoladą(roztopić kilka kostek i zrobić wzorki).

Smacznego :)


1 komentarz :

  1. Wygląda bosko! Bardzo mi się podoba takie zestawienie smaków :)

    OdpowiedzUsuń