CHLEBEK PIERNIKOWY
Znalazłam jakiś czas temu przepis na to ciasto - zbierałam się już dłuższy czas do zrobienia i w końcu się udało :). Ciężko mi określić jaka nazwa bardziej do niego pasuje: delikatny chlebek czy jeszcze ciasto. Jest dosyć twarde jak na ciasto ale bez przesady - powodem u mnie może być po prostu fakt, że użyłam sporego dodatku mąki razowej albo może też z czasem po prostu zmięknie jak to pierniki mają w zwyczaju. Generalnie jestem nim zachwycona bo to doskonały dla mnie wybór na śniadanie: jest syty, lekko słodki i moim zdaniem nie potrzebuje żadnych dodatków. Ponadto plusem są niewątpliwie banalne składniki, które bez problemu dostaniecie wszędzie oraz jeszcze jeszcze prostsze wykonanie . Tak czy siak - polecam - marchewki nie czuć w ogóle ;)
Składniki (na kwadratową formę o boku 24 cm) :
- 800 g mąki( u mnie pszenna razowa typ 1850, pszenna pełnoziarnista oraz pszenna typ 650)
- 100 g cukru
- 600 g obranej marchwi
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 20 g przyprawy do piernika
- troszkę masła do posmarowania wierzchu
- ew. tłuszcz i len mielony/bułka tarta do posmarowania boków formy
Wykonanie:
Marchew zetrzeć na tarce z małymi otworami, połączyć z mąką. Całość wygnieść tak, by marchew puściła sok i ciasto było lekko wilgotne. Dodać cukier, jajko, olej, sodę oraz przyprawę do piernika. Ciasto bardzo dokładnie wyrobić - aż stanie się elastyczne i praktycznie nie będzie się lepiło do rąk.
Dno formy do pieczenia wyłożyć papierem, boki można posmarować tłuszczem i obsypać lnem/bułką tartą.
Do formy przełożyć ciasto, rozłożyć je równomiernie.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni - piec ok.50 min.(do tzw. suchego patyczka).
Gdyby wierzch ciasta był twardy po upieczeniu można również posmarować go masłem.
Studzić można zarówno w piekarniku jak i poza nim.
Smacznego :)
ja chcę już święta! zjem wtedy cały taki chlebek ;)
OdpowiedzUsuńhehehe :). Ciężko się powstrzymać :)
UsuńJeszcze chwilka i trzeba będzie robić ciasto na piernik staropolski :).