piątek, 8 listopada 2013

Curry z polędwiczkami wieprzowymi

CZERWONE CURRY Z WIEPRZOWINY

Tym razem proponuję coś z kuchni tajskiej. Przepis wzięłam z książki "Łatwa kuchnia tajska" Kena Homa. Trzeba przyznać, że curry jest banalne w kwestii przyrządzenia natomiast w moim przypadku liczba łyżek i naczyń do mycia była zabójcza :). Co do smaku - mniam :)

Składniki (na 1-2 porcje) :
 - 200 g polędwiczek wieprzowych
 - 1 niepełna łyżka oleju rzepakowego
 - 1 łyżka czerwonej pasty curry
 - 1,5 łyżki pokrojonego w cienkie paseczki imbiru
 - 0,5 łyżeczki kurkumy
 - 1 łyżka czosnku pokrojonego na cienkie plasterki
 - 200 ml mleka kokosowego
 - 1 łyżka sosu rybnego
 - 0,5 łyżki pokrojonej na paseczki skórki limonki
 - 1 łyżeczka cukru
 - garść liści bazylii



Wykonanie:
Polędwiczki pokroić na cienkie kawałki o długości ok. 5 cm i odstawić na bok.

Na średnim ogniu rozgrzać patelnię i wlać olej. Kiedy będzie gorący dodać pastę curry i smażyć ok.30 sekund ,mieszając. Wrzucić kawałki mięsa, zwiększyć ogień i smażyć przez ok.minutę, mieszając do chwili gdy mięso będzie pokryte całkowicie pastą. Kawałki wieprzowiny wyjąć i odstawić.

Na tą samą patelnię wrzucić imbir, kurkumę oraz czosnek - smażyć ok. 10 sekund.

Dodać mleko kokosowe, sos rybny, skórkę limonki oraz cukier, zagotować i dusić 5 min.

Po tym czasie mięso włożyć do sosu i dusić kolejne 3 minuty.

Gdy będzie gotowe posypać liśćmi bazylii, zamieszać i podawać od razu.

Smacznego :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz