CZERWONE CURRY Z WIEPRZOWINY
Tym razem proponuję coś z kuchni tajskiej. Przepis wzięłam z książki "Łatwa kuchnia tajska" Kena Homa. Trzeba przyznać, że curry jest banalne w kwestii przyrządzenia natomiast w moim przypadku liczba łyżek i naczyń do mycia była zabójcza :). Co do smaku - mniam :)
Tym razem proponuję coś z kuchni tajskiej. Przepis wzięłam z książki "Łatwa kuchnia tajska" Kena Homa. Trzeba przyznać, że curry jest banalne w kwestii przyrządzenia natomiast w moim przypadku liczba łyżek i naczyń do mycia była zabójcza :). Co do smaku - mniam :)
Składniki (na 1-2 porcje) :
- 200 g polędwiczek wieprzowych
- 1 niepełna łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- 1,5 łyżki pokrojonego w cienkie paseczki imbiru
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka czosnku pokrojonego na cienkie plasterki
- 200 ml mleka kokosowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 0,5 łyżki pokrojonej na paseczki skórki limonki
- 1 łyżeczka cukru
- garść liści bazylii
Wykonanie:
Polędwiczki pokroić na cienkie kawałki o długości ok. 5 cm i odstawić na bok.
Na średnim ogniu rozgrzać patelnię i wlać olej. Kiedy będzie gorący dodać pastę curry i smażyć ok.30 sekund ,mieszając. Wrzucić kawałki mięsa, zwiększyć ogień i smażyć przez ok.minutę, mieszając do chwili gdy mięso będzie pokryte całkowicie pastą. Kawałki wieprzowiny wyjąć i odstawić.
Na tą samą patelnię wrzucić imbir, kurkumę oraz czosnek - smażyć ok. 10 sekund.
Dodać mleko kokosowe, sos rybny, skórkę limonki oraz cukier, zagotować i dusić 5 min.
Po tym czasie mięso włożyć do sosu i dusić kolejne 3 minuty.
Gdy będzie gotowe posypać liśćmi bazylii, zamieszać i podawać od razu.
Smacznego :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz