CIASTO DROŻDŻOWE Z SEREM ...
... w połączeniu z gruszką i śliwkami... dla mnie rewelacja, miękkie, z moim ukochanym serem i owocami - udało mi się jeszcze znaleźć śliwki :). Nie wymaga dużo pracy, jeśli posiadacie robot kuchenny to już w ogóle bajka. Zachęcam do wypróbowania - warto :)
Składniki (tortownica o średnicy 30 cm):
ciasto drożdżowe:
- 250 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 150 ml letniego mleka
masa serowa:
- 500 g twarogu (u mnie wiaderkowy)
- 2 jajka
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego
ponadto:
- 1 średnia gruszka
- 4-5 śliwek (duże do położenia na wierzch ciasta)
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka lnu mielonego/ bułki tartej
- 0,5 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowe - tj. ok.2h przed robieniem ciasta wyjmujemy je z lodówki
Robimy rozczyn : drożdże kruszymy, wsypujemy do nich 1 łyżeczkę cukru (wziąć z 50 g ), zalewamy ok. 50 ml letniego mleka - mieszamy aż drożdże się rozpuszczą i dodajemy 1 łyżkę mąki, łączymy i odstawiamy na ok.20 min. w ciepłe miejsce aż drożdże "ruszą".
Po tym czasie mąkę wsypać do miski, dodać cukier - wymieszać, wlać mleko(pozostałe 100 ml) oraz drożdże i szczyptę soli. Wyrobić ręcznie, ew. mikserem (najpierw na najniższych obrotach, potem przez ok.2-3 min. na maksymalnych) - do uzyskania gładkiej masy. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę aż podwoi swoją objętość.
W przypadku korzystania z robota po prostu wsypujemy sypkie składniki, dodajemy mokre i wyrabiamy ok.4-5 min.
Gdy minie godzina ciasto lekko oprószyć mąką, rozwałkować na placek o średnicy ok.30 cm (w zależności od formy jakiej używamy). Przełożyć go do tortownicy, można zrobić delikatne brzegi rozciągając ciasto palcami. Odstawić na bok.
Wszystkie składniki masy serowej połączyć : wymieszać trzepaczką kuchenną albo mikserem na niskich obrotach - nie za długo.
Kakao (1 łyżeczka) wymieszać z lnem/bułką tartą (1 łyżeczka) i cynamonem (0,5 łyżeczki)
Gruszkę obrać, pokroić na ćwiartki. Ze śliwkami postąpić podobnie.
Masę serową wyłożyć na ciasto drożdżowe. Wierzch posypać kakao wymieszanym z lnem oraz cynamonem (najlepiej przez gęste sitko). Ułożyć owoce.
Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Od razu zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec ok.godziny ( sprawdzałam patyczkiem drożdżowy brzeg ciasta).
Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
Smacznego :)
Miam ale pyszności :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
OdpowiedzUsuńbardzo smakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuń;)
Usuńdzięki :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
OdpowiedzUsuń