BABKA CZEKOLADOWA
Przepis pochodzi z książki Marii Disslowej "Jak gotować". Standardowo troszkę zmniejszyłam ilość cukru w stosunku do oryginalnego przepisu i użyłam tylko gorzkiej czekolady(w przepisie nie było określonego rodzaju). Moja wersja jest mało słodka więc jeśli lubicie słodsze wypieki możecie zwiększyć ilość cukru do 60 g a czekolady użyć pół na pół: mlecznej i gorzkiej. Babka mnie szczególnie nie zachwyciła ale też nie jest zła - puszysta, idealna do kawy :)
Składniki (forma na babkę z kominem o średnicy ok.23 cm i głębokości ok.10 cm) :
- 6 jaj (podzielone na białka i żółtka)
- 45 g cukru
- 120 g czekolady (u mnie gorzka)
- 250 g mąki (u mnie mieszanka pszennej razowej, tortowej i zwykłej pszennej)
- 30 g drożdży
- 125 ml letniego mleka (ok. połowa szklanki)
- 45 g rodzynek
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego (niekoniecznie, możecie dać np. aromat waniliowy)
- ew. tłuszcz do nasmarowania formy
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć w letnim mleku, przykryć ściereczką i odstawić na bok.
Czekoladę rozpuścić.
Żółtka utrzeć z cukrem mikserem na jasną, puszystą masę. Dodać gorącą czekoladę oraz ekstrakt waniliowy - cały czas ucierając.
Wlać drożdże, ciągle ubijać oraz dodać mąkę i białka - ucierać mikserem do momentu aż zrobi się gładkie ciasto.Dodać rodzynki i wymieszać łyżką.
Ciasto umieścić w formie i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.2godziny.
Gdy urośnie piec ok.40 min. w temperaturze 180 stopni - do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu, gdy lekko ostygnie wyjąć z formy i studzić na kratce.
Można podawać oprószoną cukrem pudrem.
Smacznego :)
Fajny czekoladowy drożdżowiec:)
OdpowiedzUsuńnie ma to jak czekolada :D
UsuńJa robiłam drożdżówki czekoladowe na próbę ,ale też wolę bez czekolady ,tradycyjne,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńnajlepsze drożdżowe robi moja babcia - tak jak napisałaś - tradycyjne :)
UsuńBardzo oryginalna, chciałabym spróbować :)
OdpowiedzUsuńjest troszkę inna w smaku - zapraszam ponieważ u mnie jeszcze troszkę zostało :D
Usuń