poniedziałek, 18 listopada 2013

Babka czekoladowa na drożdżach



BABKA CZEKOLADOWA
Przepis pochodzi z książki Marii Disslowej "Jak gotować". Standardowo troszkę zmniejszyłam ilość cukru w stosunku do oryginalnego przepisu i użyłam tylko gorzkiej czekolady(w przepisie nie było określonego rodzaju). Moja wersja jest mało słodka więc jeśli lubicie słodsze wypieki możecie zwiększyć ilość cukru do 60 g a czekolady użyć pół na pół: mlecznej i gorzkiej. Babka mnie szczególnie nie zachwyciła ale też nie jest zła - puszysta, idealna do kawy  :)


Składniki (forma na babkę z kominem o średnicy ok.23 cm i głębokości ok.10 cm) :
 - 6 jaj (podzielone na białka i żółtka)
 - 45 g cukru
 - 120 g czekolady (u mnie gorzka)
 - 250 g mąki (u mnie mieszanka pszennej razowej, tortowej i zwykłej pszennej)
 - 30 g drożdży
 - 125 ml letniego mleka (ok. połowa szklanki)
 - 45 g rodzynek
 - 1 łyżka ekstraktu waniliowego (niekoniecznie, możecie dać np. aromat waniliowy)
 - ew. tłuszcz do nasmarowania formy





Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć w letnim mleku, przykryć ściereczką i odstawić na bok.

Czekoladę rozpuścić.

Żółtka utrzeć z cukrem mikserem na jasną, puszystą masę. Dodać gorącą czekoladę oraz ekstrakt waniliowy - cały czas ucierając.

Wlać drożdże, ciągle ubijać oraz dodać mąkę i białka - ucierać mikserem do momentu aż zrobi się gładkie ciasto.Dodać rodzynki i wymieszać łyżką.

Ciasto umieścić w formie i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.2godziny.

Gdy urośnie piec ok.40 min. w temperaturze 180 stopni - do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu, gdy lekko ostygnie wyjąć z formy i studzić na kratce.

Można podawać oprószoną cukrem pudrem.
Smacznego :)


6 komentarzy :

  1. Fajny czekoladowy drożdżowiec:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja robiłam drożdżówki czekoladowe na próbę ,ale też wolę bez czekolady ,tradycyjne,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najlepsze drożdżowe robi moja babcia - tak jak napisałaś - tradycyjne :)

      Usuń
  3. Bardzo oryginalna, chciałabym spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest troszkę inna w smaku - zapraszam ponieważ u mnie jeszcze troszkę zostało :D

      Usuń