wtorek, 5 listopada 2013

Sernik z pomarańczami

SERNIK Z POMARAŃCZAMI
Wiem, wiem - nudna jestem z tymi sernikami... cóż ja biedna poradzę na to, że je tak kocham? :)
Ten sernik dedukuję fanom pomarańczy, jeśli nie przepadacie za typową pomarańczową goryczką proponuję zmniejszyć ilość owoców o połowę i dodać troszkę więcej cukru. Ważne jest również uszczelnienie tortownicy - ja tego niestety nie zrobiłam i troszkę soku wyciekło w trakcie i po
 pieczeniu.Gdy ciasto postoi kilka godzin w lodówce problem znika :).

Przepis pochodzi z książki Małgorzaty Caprari "Ciasta słone i słodkie"

                           


Składniki (na tortownicę 24 cm) :
 - 4 pomarańcze ( u mnie średnie)
 - 600 g białego sera ( u mnie twaróg wiaderkowy)
 - 125 g masła
 - 4 jajka
 - 50 g cukru
 - 2 łyżki ekstraktu waniliowego (ew.cukier waniliowy)
 - 1 łyżka rumu (można pominąć albo dać 1-2 krople zapachu rumowego do ciast)
 - skórka otarta z 2 pomarańczy
 - 50 g płatków migdałowych
 - sól
 - ew.tłuszcz i len mielony/bułka tarta do obsypania boków formy





Wykonanie:
Wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej - czyli należy je ok.2 godz. wcześniej wyjąć z lodówki.

Pomarańcze porządnie wyparzyć. Z dwóch zetrzeć skórkę. Po starciu skórki obrać wszystkie, pokroić w cienkie plasterki a następnie każdy plasterek na 4 części.
Jajka podzielić na białka i żółtka.
Masło utrzeć z cukrem,żółtkami, ekstraktem waniliowym (ew.cukrem waniliowym),skórką pomarańczową oraz rumem na jednolitą masę. Następnie do masy dodać biały ser. Zmiksować tylko do połączenia się składników.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, połączyć delikatnie z masą serową (najlepiej zrobić to drewnianą szpatułką, ew. zmiksować na niskich obrotach).

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki można posmarować tłuszczem i obsypać lnem( jak wspomniałam można ją dokładniej uszczelnić, np. folią aluminiową)

Połowę masy przełożyć do formy, ułożyć na niej kawałki pomarańczy i przykryć resztą masy. Posypać płatkami migdałowymi i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Piec ok.60 min.

Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach, gdy wystygnie wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Smacznego :)

4 komentarze :

  1. Tak jak nie lubię skórki pomarańczowej, tak Twoim sernikiem chętnie bym się poczęstowała. Wygląda wyśmienicie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, że zachęca do nawrócenia się na skórkę pomarańczową :). Dziękuję za komplement :)

      Usuń
  2. Sernik z pewnością był pyszny :) Też mogłabym tylko je piec, szkoda, że mój C. nie podziela mojego zamiłowania...
    Bardzo interesujący stosik :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no tak - faceci :). Mój na szczęście nie marudzi :). Stosik to tylko część mego księgozbioru - mam lekkiego fioła na tym punkcie- kucharskich szczególnie :D

      Usuń