GRZYBEK Z JABŁKAMI
Przepis pochodzi z "Praktycznego Kucharza Warszawskiego" z 1878 roku. Bardzo fajny deser, śniadanie - troszkę go zmieniłam. W oryginale powinno piec się całość w patelni na której smażą się jabłka,ja postawiłam na kokilki. Użyłam mąki razowej i cukru trzcinowego nierafinowanego :). Ogólnie wyszło bardzo smaczne i co ważniejsze - nie wymaga skomplikowanych składników. Jeśli macie jabłka w domu to możecie brać się do roboty :)
Składniki (5 kokilek o średnicy 9 cm) :
- 2 średnie jabłka
- 3 łyżki mąki (u mnie razowa pszenna)
- 3 jajka (podzielone na białka i żółtka)
- 0,5 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru (u mnie trzcinowy nierafinowany)
- 0,5 łyżki masła klarowanego
- szczypta soli
- ew. 1-2 łyżki soku z cytryny do skropienia jabłek
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki a te następnie na plasterki. Skropić je sokiem z cytryny.
Na patelni rozgrzać mało klarowane, wyłożyć na nie jabłka i podsmażyć do lekkiego zarumienienia się (nie
Mąkę rozbić trzepaczką/widelcem z żółtkami, cukrem oraz mlekiem.
Białka ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę, połączyć delikatnie z masą mączno - żółtkową.
Jabłka przełożyć do kokilek - mniej więcej do 1/3 ich wysokości. Każdą porcję zalać przygotowaną wcześniej masą.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok.15 min. (aż ładnie się zarumienią). Można podawać obsypane lekko cukrem (u mnie było bez).
Bardzo dobre zarówno na ciepło jak i na zimno
Smacznego :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz