sobota, 30 listopada 2013

Ciasto z kaszy jaglanej

CIASTO Z KASZY JAGLANEJ
      Moja pierwsza myśl, gdy zobaczyłam listę składników była mniej - więcej taka: "z tego ciasto? w życiu". Postanowiłam spróbować i jestem bardzo miło zaskoczona. Oczywiście nie jest to typowe ciasto, z pewnością jednak zaspokoi ochotę na "coś dobrego". Bardzo wilgotne - dzięki jabłkom i marchewce, polecam ciekawym nowych smaków i nie tylko :). Przepis Karola Okrasy z modyfikacjami.


Składniki (na kwadratową formę o boku 24 cm) :
 - 2 średnie jabłka
 - 6 jajek
 - 250 g białego sera
 - 130 g kaszy jaglanej
 - 1 marchewka
 - 0,5 niezbyt dużego selera
 - 4 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
 - 6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
 - 0,5 cytryny (wyparzonej)
 - 3 łyżki rodzynek 
 - 50 ml rumu (ew.woda)
 - 3 łyżki płatków owsianych górskich
 - 1,75 szklanki wody
 - ew.tłuszcz i len mielony do wysmarowania formy




Wykonanie:

Kaszę wypłukać, przełożyć do garnka i zalać 1,75 szklanki wody. Gotować do chwili aż kasza wchłonie całą wodę.Odstawić na bok.
Zetrzeć skórkę z cytryny. Jabłka, marchewkę, seler - obrać.

Jabłka oraz marchewkę zetrzeć na tarce. Seler również, ponadto skropić go delikatnie sokiem z cytryny.

Cytrynę wycisnąć do końca(w oddzielną miseczkę - odstawić)

Rodzynki zagotować w rumie/wodzie.
Jajka podzielić na białka i żółtka. Białka ubić na sztywną pianę - pod sam koniec dodając 2 łyżki cukru.

Do żółtek również wsypać 2 łyżki cukru i utrzeć do białości. Do masy dodać biały ser i wymieszać.
Dodać ugotowaną kaszę, starte warzywa oraz jabłka. Oprószyć 3 łyżkami mąki i wymieszać. Następnie wsypać rodzynki, skórkę i sok z cytryny, pozostałą część mąki oraz pianę z białek - wymieszać.

Masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (boki formy można posmarować tłuszczem i posypać lnem mielonym/bułką tartą).

Wyrównać i posypać całość płatkami owsianymi. Piec ok.40-45 min. w temperaturze 170 stopni,.

Smacznego :)



Zdrowe słodkości

8 komentarzy :

  1. Lubię kaszę jaglaną, a to bardzo ciekawy pomysł na ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. warto zrobić, warzyw nie czuć w ogóle :)

      Usuń
  3. Uwielbiam ciasta z kaszy jaglanej! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w moim przypadku to pierwsze doświadczenie z nimi ale kaszę samą w sobie bardzo lubię ;)

      Usuń
  4. zrobiłam to ciasto, uznałam, że może być to kolejny sposób na kaszę jaglaną. No cóż jadłam w życiu lepsze rzeczy i kaszę jaglaną również w lepszych zestawieniach. w kuchni radzę sobie dobrze więc nie jest to kwestia braku wprawy itd.wiem jedno - więcej tego "ciasta" nie zrobię. ale oczywiście komuś innemu może to i smakować, rzecz gustu.
    Pozdrawiam Lola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za opinię. Mnie bardzo zasmakowało, trzymałam je cały czas w lodówce - nie wiem czy to miało jakiś wpływ :). Tak czy siak fajnie, że zrobiłaś i podzieliłaś się swoim zdaniem :)

      Usuń