BABKA SEROWA
Coś co tygryski lubią najbardziej :). Jestem fanką białego sera oraz ciast, które nie wymagają ode mnie dużego nakładu pracy. Ta babka to kwintesencja tego wszystkiego :). W smaku idealna, malutkim minusem jest to, że troszeczkę się kruszy.W pałaszowaniu z ogromną radością jednak to zupełnie nie przeszkadza.
Piekłam w formie na babki z kominkiem - podstawa ma ok. 16 cm średnicy, góra ok. 25 cm
Składniki:
- 150 g miękkiego masła
- 120 g cukru
- 16 g cukru waniliowego ( 1 opakowanie)
- 1 płaska łyżeczka soli
- skórka starta z 1 cytryny
- sok z połowy cytryny
- 3 jajka
- 400 g białego sera (dałam chudy)
- 350 g mąki (u mnie pszenna razowa oraz pszenna typ 650; mniej więcej pół na pół)
- 3, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
- ew. tłuszcz oraz len mielony/bułka tarta do nasmarowania i obsypania formy
Wykonanie:
Najlepiej gdyby składniki były w temperaturze pokojowej.
Wyparzyć cytrynę, zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok.
Masło utrzeć mikserem na puszysty krem. Dodać połowę cukru, cukier waniliowy, sól, połowę skórki cytrynowej, 2 jajka oraz 150 g pokruszonego białego sera. Zmiksować mikserem na najniższych obrotach.
Do innego naczynia przesiać 350 g mąki i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia.
Połowę mąki z proszkiem wsypać do masy serowej i zmiksować na najniższych obrotach.
Wyłożyć ciasto na stolnicę, dodać pozostałą część mąki - zagnieść rękoma.
Masę uformować w wałek i włożyć go do formy (można wcześniej ją nasmarować delikatnie tłuszczem i obsypać lnem mielonym/bułką tartą). Delikatnie go ugnieść by ją wypełnił.
Resztę sera wymieszać z pozostałym cukrem, skórą cytrynową, 1 jajkiem oraz sokiem z cytryny - utrzeć na gładką masę i pokryć nią ciasto w foremce.
Piec 45-50 min. w temperaturze 180 stopni.
Smacznego :)
Wygląda naprawdę smakowicie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo :)
Usuńmoja ulubiona babka! ;)
OdpowiedzUsuńhehe, moja też :)
Usuń