niedziela, 10 listopada 2013

Babka serowa


 BABKA SEROWA

Coś co tygryski lubią najbardziej :). Jestem fanką białego sera oraz ciast, które nie wymagają ode mnie dużego nakładu pracy. Ta babka to kwintesencja tego wszystkiego :). W smaku idealna, malutkim minusem jest to, że troszeczkę się kruszy.W pałaszowaniu z ogromną radością jednak to zupełnie nie przeszkadza.

Piekłam w formie na babki z kominkiem - podstawa ma ok. 16 cm średnicy, góra ok. 25 cm

Składniki:
 - 150 g miękkiego masła
 - 120 g cukru
 - 16 g cukru waniliowego ( 1 opakowanie)
 - 1 płaska łyżeczka soli
 - skórka starta z 1 cytryny
 - sok z połowy cytryny
 - 3 jajka
 - 400 g białego sera (dałam chudy)
 - 350 g mąki (u mnie pszenna razowa oraz pszenna typ 650; mniej więcej pół na pół)
 - 3, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
 - ew. tłuszcz oraz len mielony/bułka tarta do nasmarowania i obsypania formy



Wykonanie:
Najlepiej gdyby składniki były w temperaturze pokojowej.

Wyparzyć cytrynę, zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok.

Masło utrzeć mikserem na puszysty krem. Dodać połowę cukru, cukier waniliowy, sól, połowę skórki cytrynowej, 2 jajka oraz 150 g pokruszonego białego sera. Zmiksować mikserem na najniższych obrotach.
Do innego naczynia przesiać 350 g mąki i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia.

Połowę mąki z proszkiem wsypać do masy serowej i zmiksować na najniższych obrotach.

Wyłożyć ciasto na stolnicę, dodać pozostałą część mąki - zagnieść rękoma.

Masę uformować w wałek i włożyć go do formy (można wcześniej ją nasmarować delikatnie tłuszczem i obsypać lnem mielonym/bułką tartą). Delikatnie go ugnieść by ją wypełnił.

Resztę sera wymieszać z pozostałym cukrem, skórą cytrynową, 1 jajkiem oraz sokiem z cytryny - utrzeć na gładką masę i pokryć nią ciasto w foremce.

Piec 45-50 min. w temperaturze 180 stopni.

Smacznego :)


4 komentarze :