sobota, 19 października 2013

Ciasto orzechowo - kakaowe






CIASTO Z ORZECHAMI, KAKAO I RUMEM 
Dosyć szybkie ciasto ucierane, smaczne, obsypane bakaliami :). Starałam się zrobić coś pysznego i zdrowego - udało się :D. Powstało z potrzeby odstresowania się po męczącym dniu - zdecydowanie udało się przy pracy nad nim zrelaksować :).

Składniki (na keksówkę 30x13 cm):
 - ok. 100 g mieszanki bakalii (u mnie rodzynki, suszone śliwki,suszone daktyle, płatki migdałów, orzechy laskowe)
 - 4 jajka (rozmiar L)
 - 100 g cukru brązowego nierafinowanego
 - 15 g cukru waniliowego
 -150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
 - 20 g ciemnego kakao
 - 60 g mielonych orzechów laskowych
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 1 łyżeczka cynamonu
 - rum (1 łyżka do ciasta + 2 do nasączenia bakalii)  - można pominąć

Wykonanie:
Suszone owoce drobno pokroić, zalać gorącą wodą , dodać rum i odstawić na ok.10-15 min.
Po tym czasie odsączyć je na sitku.
Migdały i orzechy podprażyć na gorącej patelni - aż do zarumienienia się. Odstawić na bok.


Jajka ubijać mikserem na najwyższych obrotach aż powstanie kremowa piana (ok.1 min.). Do piany dodać cukier wymieszany z cukrem waniliowym - ubijać jeszcze przez ok. 2 minuty.Dodać rum i wymieszać.

Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Przesiać. Połowę mieszanki wsypać do jajeczno-cukrowej masy, krótko wymieszać na najniższych obrotach miksera. Wsypać drugą połowę mąki, dodać zmielone orzechy i wymieszać dokładnie (również na najniższych obrotach miksera albo drewnianą szpatułką)


Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia,przełożyć do niej nasze ciasto. Równomiernie rozprowadzić a na wierchu rozłożyć odsączone bakalie + prażone migdały i orzechy.

Piec ok. 50 min. w temperaturze 180 stopni(do tzw."suchego patyczka")
Studzić w lekko uchylonym piekarniku.

Smacznego :)

6 komentarzy :

  1. Orzechy i kakao to rewelacyjne zestawienie ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo podoba mi się ten bakaliowy wierzch :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w sumie jest to jakaś koncepcja ogólnie na ciasta - nawet sernik można by zrobić z nim :)

      Usuń
  3. przeczuwam, że nie długo zagości u mnie na deser ;)

    OdpowiedzUsuń