SERNIK DYNIOWY
Za mną już powrót z ciepłego kraju do naszej jesiennej codzienności... Postanowiłam pocieszyć się jakimś dobry sernikiem - ponieważ dynio wokół jest pełno wykorzystałam ten fakt i powstał sernik z jej dodatkiem :). Pragnę uspokoić wszystkie osoby, które boją się łączenia sera oraz dyni - nie czuć jej mocno, nadaje ciastu słoneczny kolor dzięki czemu robi się od razu pozytywniej wokół :). W dużej mierze inspirowałam się przepisem z bloga "Kwestia smaku" .
Składniki (tortownica 26 cm):
Mus:
- ok. 400 g śliwek
- 2 garście świeżej żurawiny
- 2 łyżki cukru
- troszkę wody
Spód:
- 220 g ciastek digestive
- 100 g mlecznej czekolady z orzechami
- 2 łyżeczki masła orzechowego
Masa serowa:
- 2 szklanki puree z dyni
(cytuję Panią Asię z Kwestii Smaku: "z upieczonej w piekarniku, obranej i dokładnie odciśniętej z soku dyni. Jak upiec dynię: 2 kg dyni pokroić na 4 - 6 części, usunąć pestki. Położyć na blaszce skórką do dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec przez około 1 godzinę, lub do czasu aż dynia będzie miękka (wbity widelec łatwo będzie zagłębiał się w miąższu). Dynię po ostudzeniu mocno docisnąć na sitku lub w dłoniach i zmiksować blenderem na gładkie purée. Odmierzyć 2 szklanki"
- 1 kg sera twarogowego
- skórka starta z połowy pomarańczy
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 4 jajka
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany 36%
Wykonanie:
Mus:
żurawinę przepołowić, śliwki wypestkować - włożyć wszystko do garnka, dolać troszkę wody na dno, zasypać cukrem (można dać dowolną ilość - do smaku). Podgrzewać na wolnym ogniu do chwili aż owoce się rozpadną i powstanie gęsty mus.Odstawić na bok.
Spód:
Rozpuścić czekoladę.
Ciastka, masło orzechowe oraz czekoladę zmiksować malakserem/blenderem na gładką pastę. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć pastę, rozsmarować i włożyć do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Masa serowa:
Ser, puree z dyni oraz skórkę pomarańczy zmiksować na jednolitą masę.
Wsypać mąkę ziemniaczaną oraz cukier - miksować ok.1 min.
Do masy dodawać kolejno oraz pojedynczo jajka i żółtka. Po każdym dodaniu miksować ok. 30 sek. na wolnych obrotach - do chwili aż jajko/żółtko połączy się z serową masą.
Dodać śmietanę i zmiksować do momentu gdy składniki się połączą.
Na schłodzony czekoladowy spód wylać naszą serową masę. Na nią wykładać łyżeczką mus i delikatnie rozprowadzić go widelcem tworząc fantazyjne wzory.
W czajniku zagotować wodę.
Keksówkę lub inne naczynie żaroodporne wypełnić nią mniej - więcej do 2/3 wysokości i wstawić na dno gorącego piekarnika.
W jego środkowej części natomiast umieścić kratkę z tortownicą.
Piec 20 min. , po czym zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec ciasto 105-110 minut.
Gdy się upiecze delikatnie i stopniowo otwierać piekarnik (zajmie to ok.10 min. ), wyjąć z niego ciasto i poczekać aż ostygnie. Gdy to nastąpi ostrym nożem oddzielić boki sernika od tortownicy i włożyć ciasto na kilka godzin do lodówki.
Smacznego :)

Pyszna kompozycja smakowa :).
OdpowiedzUsuń