"QUICHE" NA ZIEMNIACZANO - MARCHEWKOWYM SPODZIE
Bardzo smaczny, nie wymagający poświęcenia dużego nakładu pracy obiad. Spód nie wyszedł mi chrupiący ale to żaden problem - w sumie wyszło pysznie. Nadzienie można oczywiście dowolnie modyfikować ale polecam spróbować mojej wersji - czyli por, kurczak i kurki(do momentu gdy jest jeszcze na nie sezon)
Składniki (na tortownicę 24 cm):
Spód:
- ok.600 g ziemniaków (u mnie 4 większe)
- ok.250 g marchewki ( u mnie 2 większe)
- 0,5 małej cebuli
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Nadzienie:
- 130 g kurek
- 4,5 łyżki słodkiej śmietanki 30%
- 3 jajka
- 1 duży por (jasna część)
- pojedyncza pierś z kurczaka
- 0,5 łyżki masła klarowanego
- sól, pieprz
Wykonanie:
Nastawić piekarnik na 180 stopni. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Ziemniaki, marchewkę i cebulę obrać. Zetrzeć wszystko na tarce, odsączyć nadmiar soku.Dodać olej,troszkę soli i pieprzu.Wymieszać. Wyłożyć do tortownicy. Tortownicę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec do momentu aż całość ładnie się zarumieni a brzegi zaczną się podpiekać na brązowo(ok.20-30 min.)
W międzyczasie oczyścić kurki* , pokroić pora oraz kurczaka na cienkie plasterki. Drobiowe kawałki posolić oraz popieprzyć i podsmażyć na patelni (najlepiej na teflonowej bez tłuszczu). Gdy się usmażą przełożyć do garnuszka. Na tej samej patelni roztopić masło i wyłożyć pora. Podsmażyć i przełożyć do kurczaka. Dodać do nich kurki.Wymieszać.
W osobnym garnku połączyć śmietankę z jajkami - lekko ubić trzepaczką,
Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie i zalać śmietaną z jajkami. Piec w piekarniku do momentu gdy góra się ładnie zetnie (ok.10-15 min.). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odczekać ok. 15 min. zanim zaczniemy kroić.
Smacznego :)
* CZYSZCZENIE KUREK
Kurki bardzo fajnie się czyści zasypując je ok. 1 łyżeczką soli kuchennej po czym zalewa się je gotującą wodą. Szybko wymieszać(piasek opadnie na dno), wyjąć łyżką cedzakową i wysuszyć na ściereczce. W razie potrzeby czynność powtórzyć.
Ciekawy ten spód, jak i cała tarta, dziękuję za dodanie wpisu do mojej akcji psiankowatej ;)
OdpowiedzUsuńależ nie ma za co :).
UsuńFajny pomysł na spód :) no i nadzienie z kurkami - super :)
OdpowiedzUsuńspód jest po odgrzaniu na patelni bez tłuszczu jeszcze lepszy :)
Usuń