SERNIK Z CYNAMONEM ORAZ GRUSZKOWYM MUSEM
Jeszcze letni ale w klimacie zdecydowanie jesiennym... gruszki, cynamon - kojarzy mi się to z chłodnymi wieczorami, ciepłym swetrem oraz lekkim wiatrem podrywającym kolorowe liście z ziemi do nieba...
Skład ciasta jest bardzo prosty, nie zrobiłam spodu (pomimo jesiennego wstępu jeszcze nie byłam na letnim urlopie i chcę na nim wyglądać względnie dobrze :D ). Polecam wszystkim a szczególnie osobom, które nie cierpią na nadmiar czasu gdyż robi się go bardzo szybko.
Składniki (tortownica 24 cm) :
- 2 jajka
- 100 g cukru trzcinowego nierafinowanego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka skórki cytrynowej
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 1 kg twarogu (użyłam aksamitnego Dr Oetkera)
Na mus gruszkowy:
- 3 dojrzałe średniej wielkości gruszki
- ok. 0.25 szklanki wody
Wykonanie:
Gruszki obrać, pokroić na kawałki, włożyć do rondelka oraz zalać wodą. Gotować do momentu aż zaczną się rozpadać i zgęstnieją. Następnie zdjąć z gazu i zmiksować na gładką masę (użyłam blendera). Odstawić aż lekko wystygnie. .
Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.
Cukier wymieszać z cynamonem.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wlać do niej masę serową - wyrównać. Na wierzch wyłożyć nasz wystudzony mus - rozprowadzić widelcem w dowolne wzory.
Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Po ok.30 min. proponuję przykryć ciasto folią aluminiową.
Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Smacznego :)
![](http://durszlak.pl/system/campaign/banner/758/embed_GAaYCyx28fzWXxP3dKG9v2hPf76cpQzz.png)
czy przed zmiksowaniem gruszek odlac wode w ktorej sie gotowaly czy ona ma byc zmiksowana razem z gruszkami?
OdpowiedzUsuńnie trzeba jej odlewać - jest jej tak niewiele, że zupełnie nie szkodzi :)
Usuńczy mus gruszkowy moge zrobic ze zmiksowanych gruszek i dodac do nich smietane 18%?
OdpowiedzUsuńmyślę, że tak... :)
Usuń