wtorek, 3 września 2013

Sernik z cynamonem oraz musem gruszkowym

SERNIK Z CYNAMONEM ORAZ GRUSZKOWYM MUSEM

Jeszcze letni ale w klimacie zdecydowanie jesiennym... gruszki, cynamon - kojarzy mi się to z chłodnymi wieczorami, ciepłym swetrem oraz lekkim wiatrem podrywającym kolorowe liście z ziemi do nieba...  
Skład ciasta jest bardzo prosty, nie zrobiłam spodu (pomimo jesiennego wstępu jeszcze nie byłam na letnim urlopie i chcę na nim wyglądać względnie dobrze :D ). Polecam wszystkim a szczególnie osobom, które nie cierpią na nadmiar czasu gdyż robi się go bardzo szybko.

Składniki (tortownica 24 cm) :
 - 2 jajka
 - 100 g cukru trzcinowego nierafinowanego
 - 1 łyżeczka cynamonu
 - 1 łyżeczka skórki cytrynowej
 - 1 opakowanie budyniu śmietankowego
 - 1 kg twarogu (użyłam aksamitnego Dr Oetkera)



Na mus gruszkowy:
 - 3 dojrzałe średniej wielkości gruszki
                                                                                                                   - ok. 0.25 szklanki wody

Wykonanie:
Gruszki obrać, pokroić na kawałki, włożyć do rondelka oraz zalać wodą. Gotować do momentu aż zaczną się rozpadać i zgęstnieją. Następnie zdjąć z gazu i zmiksować na gładką masę (użyłam blendera). Odstawić aż lekko wystygnie. .

Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.

Cukier wymieszać z cynamonem.
Jajka, mieszankę cukrowo - cynamonową oraz skórę cytrynową ubić na puszystą masę (na najwyższych obrotach miksera ok.1,5 min.). Wsypać budyń śmietankowy, dokładnie wymieszać. Na samym końcu dodać twaróg i również wymieszać dokładnie- na najniższych obrotach miksera lub drewnianą szpatułką.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wlać do niej masę serową - wyrównać. Na wierzch wyłożyć nasz wystudzony mus - rozprowadzić widelcem w dowolne wzory.

Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Po ok.30 min. proponuję przykryć ciasto folią aluminiową.
Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Smacznego :)

4 komentarze :

  1. czy przed zmiksowaniem gruszek odlac wode w ktorej sie gotowaly czy ona ma byc zmiksowana razem z gruszkami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie trzeba jej odlewać - jest jej tak niewiele, że zupełnie nie szkodzi :)

      Usuń
  2. czy mus gruszkowy moge zrobic ze zmiksowanych gruszek i dodac do nich smietane 18%?

    OdpowiedzUsuń