MUS GRUSZKOWY, CUKIER Z PRAWDZIWĄ WANILIĄ ORAZ POMARAŃCZA
Uwielbiam robić dżemy, konfitury - w tym roku wyszło mi ich naprawdę sporo ale ponieważ zazwyczaj robię "na oko" to ciężko umieścić jakikolwiek przepis. Przy tym musie bardziej się skupiłam, zwłaszcza, że wyszedł przepyszny a nasiona wanilii wyglądają przeuroczo. Zainspirował mnie przepis ze spiżarni lidla - dużo w nim nie zmieniłam i już mam wizję ciasta do którego będę mogła ten przysmak wykorzystać. Tylko niech się zrobi troszkę chłodniej - ponieważ wtedy tego typu smakołyki są najlepsze.
Składniki:
- ok.2 kg gruszek (u mnie było dokładnie 10 szt. średnich dojrzałych klaps)
- 0,25 szklanki zwykłego cukru
- 0,25 szklanki cukru z prawdziwą wanilią(mam domowej roboty)
- 0.5 szklanki wody
- 1 większa pomarańcza
Wykonanie:
Gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na ćwiartki. Przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować, mieszając od czasu do czasu, ok. 40 min. na małym ogniu (do chwili gdy owoce zmiękną).
W międzyczasie wyparzyć pomarańczę, zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Odstawić na bok.
Z ugotowanych owoców odcedzić nadmiar wody i przetrzeć przez sito (użyłam tłuczka do ziemniaków i wyszło super). Do musu dodać cukier oraz sok i skórkę z pomarańczy - wymieszać (gdyby było za mało słodkie można oczywiście dodać więcej, dla mnie taka ilość jest idealna)
Gotować jeszcze ok.20 min. na średnim ogniu.
Gorące przełożyć do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcić(można też dla pewności pasteryzować).
Wyszedł mi 1 słoik 500 ml oraz 1 ok.200 ml.
Smacznego :)
Wspaniałe połączenie! I cudny kolor:) Taki słoiczek chętnie bym wyciągnęła zimową porą, żeby się ocieplić i poprawić humor z braku słońca:)
OdpowiedzUsuńto prawda ;).Też uwielbiam otwierać słoiki z przetworami zimną i cieszyć się smakiem, aromatem lata/jesieni oraz widokiem białego puchu za oknem (śnieżna zima jest najpiękniejszą porą roku wg. mnie :D )
Usuńwłaśnie zrobiłam :) po prostu cudowny! nie spodziewałam się takiego smaku! jestem zachwycona, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń