MUS GRUSZKOWY, CUKIER Z PRAWDZIWĄ WANILIĄ ORAZ POMARAŃCZA
Uwielbiam robić dżemy, konfitury - w tym roku wyszło mi ich naprawdę sporo ale ponieważ zazwyczaj robię "na oko" to ciężko umieścić jakikolwiek przepis. Przy tym musie bardziej się skupiłam, zwłaszcza, że wyszedł przepyszny a nasiona wanilii wyglądają przeuroczo. Zainspirował mnie przepis ze spiżarni lidla - dużo w nim nie zmieniłam i już mam wizję ciasta do którego będę mogła ten przysmak wykorzystać. Tylko niech się zrobi troszkę chłodniej - ponieważ wtedy tego typu smakołyki są najlepsze.
Składniki:
- ok.2 kg gruszek (u mnie było dokładnie 10 szt. średnich dojrzałych klaps)
- 0,25 szklanki zwykłego cukru
- 0,25 szklanki cukru z prawdziwą wanilią(mam domowej roboty)
- 0.5 szklanki wody
- 1 większa pomarańcza
Wykonanie:
Gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na ćwiartki. Przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować, mieszając od czasu do czasu, ok. 40 min. na małym ogniu (do chwili gdy owoce zmiękną).
W międzyczasie wyparzyć pomarańczę, zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Odstawić na bok.
Gotować jeszcze ok.20 min. na średnim ogniu.
Gorące przełożyć do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcić(można też dla pewności pasteryzować).
Wyszedł mi 1 słoik 500 ml oraz 1 ok.200 ml.
Smacznego :)


Wspaniałe połączenie! I cudny kolor:) Taki słoiczek chętnie bym wyciągnęła zimową porą, żeby się ocieplić i poprawić humor z braku słońca:)
OdpowiedzUsuńto prawda ;).Też uwielbiam otwierać słoiki z przetworami zimną i cieszyć się smakiem, aromatem lata/jesieni oraz widokiem białego puchu za oknem (śnieżna zima jest najpiękniejszą porą roku wg. mnie :D )
Usuńwłaśnie zrobiłam :) po prostu cudowny! nie spodziewałam się takiego smaku! jestem zachwycona, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń