poniedziałek, 9 września 2013

"Quiche" na ziemniaczano-marchewkowym spodzie z porem i kurkami

"QUICHE" NA ZIEMNIACZANO - MARCHEWKOWYM SPODZIE
Bardzo smaczny, nie wymagający poświęcenia dużego nakładu pracy obiad. Spód nie wyszedł mi chrupiący ale to żaden problem - w sumie wyszło pysznie. Nadzienie można oczywiście dowolnie modyfikować ale polecam spróbować mojej wersji - czyli por, kurczak i kurki(do momentu gdy jest jeszcze na nie sezon)

Składniki (na tortownicę 24 cm):

Spód:
 - ok.600 g ziemniaków (u mnie 4 większe)
 - ok.250 g marchewki ( u mnie 2 większe)
 - 0,5 małej cebuli
 - 2 łyżki oleju
 - sól, pieprz

Nadzienie:
 - 130 g kurek
 - 4,5 łyżki słodkiej śmietanki 30%
 - 3 jajka
 - 1 duży por (jasna część)
 - pojedyncza pierś z kurczaka
 - 0,5 łyżki masła klarowanego
 - sól, pieprz


Wykonanie:
Nastawić piekarnik na 180 stopni. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Ziemniaki, marchewkę i cebulę obrać. Zetrzeć wszystko na tarce, odsączyć nadmiar soku.Dodać olej,troszkę soli i pieprzu.Wymieszać. Wyłożyć do tortownicy. Tortownicę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec do momentu aż całość ładnie się zarumieni a brzegi zaczną się podpiekać na brązowo(ok.20-30 min.)

W międzyczasie oczyścić kurki* , pokroić pora oraz kurczaka na cienkie plasterki. Drobiowe kawałki posolić oraz popieprzyć i podsmażyć na patelni (najlepiej na teflonowej bez tłuszczu). Gdy się usmażą przełożyć do garnuszka. Na tej samej patelni roztopić masło i wyłożyć pora. Podsmażyć i przełożyć do kurczaka. Dodać do nich kurki.Wymieszać.

W osobnym garnku połączyć śmietankę z jajkami - lekko ubić trzepaczką,

Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie i zalać śmietaną z jajkami. Piec w piekarniku do momentu gdy góra się ładnie zetnie (ok.10-15 min.). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odczekać ok. 15 min. zanim zaczniemy kroić.

Smacznego :)


 * CZYSZCZENIE KUREK
Kurki bardzo fajnie się czyści zasypując je ok. 1 łyżeczką soli kuchennej po czym zalewa się je gotującą wodą. Szybko wymieszać(piasek opadnie na dno), wyjąć łyżką cedzakową i wysuszyć na ściereczce. W razie potrzeby czynność powtórzyć.

4 komentarze :

  1. Ciekawy ten spód, jak i cała tarta, dziękuję za dodanie wpisu do mojej akcji psiankowatej ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł na spód :) no i nadzienie z kurkami - super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spód jest po odgrzaniu na patelni bez tłuszczu jeszcze lepszy :)

      Usuń