piątek, 15 listopada 2013

Ciasto na pizze

CIASTO Z SEMOLINĄ NA PIZZE
Postanowiłam się z Wami podzielić przepisem na ciasto do pizzy z którego korzystam najczęściej. Przepis pochodzi z bloga "Moje wypieki" . Semolinę dostałam w Kuchniach Świata ale podejrzewam, że w większym markecie też można ją znaleźć. Ciasto jest idealne, lekko chrupiące i robi się naprawdę szybko (pomijając czas na wyrośnięcie). Dorotka zaleca mąką pszenną chlebową typ 720 bodajże, ja poszłam krok dalej i używam mąki pszennej chlebowej ale razowej - typ 1850. Moim zdaniem jest naprawdę ok :).



Składniki (3 pizze o średnicy 29 cm):
 - 2,5 szklanki mąki pszennej razowej (typ 1850)
 - 3/4 szklanki semoliny
 - 1 i 1/4 szklanki letniej wody
 - 1 łyżeczka soli
 - 2 łyżki oliwy z oliwek
 - 16 g świeżych drożdży
 - ew. 1 łyżeczka przypraw (oregano, bazylia, zioła prowansalskie) czy też po prostu przyprawy do pizzy


Wykonanie:
Drożdże pokruszyć, zalać 1/4 szklanki letniej wody i wsypać 2 łyżki mąki.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce by drożdże "ruszyły" (ok.15-25 min.)

Połączyć obie mąki, sól, przyprawy. Następnie wysypać mieszankę na stolnicę, zrobić dołeczek w środku, nalać tam wodę (pozostałą 1 szklankę) oraz oliwę. Dodać oczywiście również wyrośnięte drożdże.

Wyrobić ciasto - ma być elastyczne i nie kleić się do rąk.

Po wyrobieniu przełożyć do miski/garnka, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok.1,5 -2 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie uderzyć ciasto by się odgazowało,podzielić na 3 części i uformować pizze.

Każdą z nich posmarować ulubionym sosem oraz dodatkami.

Piec ok. 15 min. w temperaturze 250 stopni (10 min. piekę "góra dół", następnie włączam na ostatnie 5 min. termoobieg). Ser dodawać pod koniec pieczenia.


Moja pizza była akurat z sosem pomidorowym, cebulą,kiełbasą i serem Grana Padano. 
 Sos pomidorowy robię przekładając pomidory krojone z puszki do garnka, dodaję przyprawy (bazylia, oregano itp. ) i gotuję przez ok.10 min. aż się zagęści. Taką masą smaruję pizzę, po czym obsypuję dodatkami (zależy co mam akurat w lodówce)

Smacznego :)

2 komentarze :

  1. A właśnie jutro planuję zrobić pizze, bo w lidlu ma być w ofercie salami z koprem włoskim i chorizo, będzie okazja żeby wypróbować przepis na ciasto, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dobrze wiedzieć :). Też się wybieram - z tym, że z misją kupienia syropu do kawy :). Mam nadzieję, że pizza wyjdzie boska(chociaż z takimi dodatkami na pewno :D )

      Usuń